Къде в Европа медицинските сметки могат да ни разорят?

Къде в Европа медицинските сметки могат да ни разорят? Снимка: universityofcalifornia.edu

Нов доклад на Световната здравна организация (СЗО) показва, че милиони хора в Европа трудно плащат медицинските си разходи

Тази седмица здравни експерти от СЗО се събират в Естония, за да отбележат 15-годишнината от Талинската харта – документ, който определя критериите при анализа на връзката между здравето и финансовото положение на европейските граждани. 

По този повод СЗО публикува нови данни за системите на здравеопазване в 40 европейски страни в състоянието им преди пандемията. Общите заключения показват, че грижите за здравето са проблем за милиони европейци. Основната финансова трудност идва от факта, че пациентите трябва да платят предварително от джоба си дори такси, които се реимбурсират. 

Това води до отлагане и дори отказване от лечение, което означава, че медицинското състояние на голям брой европейци остава неконстатирано, а заболяванията им - нелекувани.

По процент домакинства, които са изправени пред катастрофална финансова ситуация заради медицински разходи, България е втора, (19.23%), „отстъпвайки” само на Армения (20.34%). В същата катастрофална група са Украйна (17.95%), Грузия (17.39%) и Литва (15.23%), Малко по-добре са Латвия, Румъния, Албания, Сърбия, Молдова и Португалия.

В другия край на скалата с под 2% домакинства, изправени пред финансова катастрофа заради здравни разходи, са Ирландия, Словения, Испания, Швеция и Обединеното кралство.

Във всяка изследвана страна най-бедните домакинства формират около половината група засегнати от здравно-финансова катастрофа. Според СЗО, това е причина бедните домакинства да забавят търсенето на професионална медицинска помощ, което пък ги води до много по-високи разходи, когато дадено неконстатирано или нелекувано заболяване напредне. 

СЗО изследва и процентът на домакинствата, обеднели след наложителни медицински разходи. В Белгия, Ирландия, Испания, Словения и Обединеното кралство това не е проблем, тъй като подобни данни показват под 1% от домакинствата, докато броят на обеднелите заради медицински разходи скача над 7% за Албания, Армения, България, Сърбия и Украйна. 

В изследваните 40 държави финансовите затруднения се дължат предимно на разходите за лекарства, стоматологичните услуги и болничната помощ

Според регионалното подделение на СЗО за Европа „За милиони хора в Европейския регион безплатното или достъпно здравеопазване е просто мечта. Мнозина са изправени пред мъчителния избор дали да платят за лекарства и лечение, или за храна и електричество“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: