САЩ изтеглят от пазара милиони въздушни фритюрници

САЩ изтеглят от пазара милиони въздушни фритюрници Снимка: simplyrecipes.com

По време на пандемията, когато блокировките принудиха много хора да не вечерят навън, а у дома, уредите за бързо готвене с горещ въздух се превърнаха в сензация

От тогава обаче в САЩ са изтеглени от употреба и продажба повече от 3 милиона въздушни фритюрници („еърфрайър”) от различни марки. Според преглед на Комисията за безопасност на потребителските продукти, причините включват опасност от пожар, изгаряне и наранявания, изискващи спешна помощ, пише USA TODAY. Няма съобщения за смъртни случаи.

През април 2022 г. онлайн търговецът Best Buy изтегли близо 700 000 въздушни фритюрници и фурни Insignia. Още четвърт милион уреди от марката бяха изтеглени в средата на март тази година. Причината са множеството оплаквания от запалване, прегряване, стопяване и разбиване на части, включително стъкла.

Заради дефектно окабеляване и същите дефекти, миналия февруари са истеглени около 2 милиона фритюрници Cosori. Изтегляни са и серии еърфрайери от марките Empower Brands, Secura и Magic Chef, но оплаквания са постъпили и от потребители на Instant Vortex Plus и др.

Нашумелите кухненски уреди работят на принципа на конвекторна фурна, използвайки вентилатор, чрез който в устройствата циркулира горещ въздух. По този начин храната се приготвя за кратко време, постигайки вкус като при пържене, но без мазнина и съответно с много по-малко калории.

Най-честите оплаквания при използването на ейрфрайри са задимяване и изгаряния, но в САЩ има и случаи на опожаряване на жилища. Друг риск при работата или почистването на уредите са някои механични несъвършенства – например. остри метални ръбове, които могат да ви порежат така, че да ви трябва спешна медицинска помощ.

За да предотвратите нарянавия или инциденти, следвайте инструкциите на производителя, пише USA TODAY и припомня някои правила: не дръжте фритюрника включен, когато не го използвате, не го оставяйте без наздор, докато готвите, проверявайте захранващия кабел и щепсела за затопляне..

Мащабът на оплакванията в САЩ е такъв, че наложи откриването на безплатна гореща телефонна линия за сигнали за дефектирали еърфрайъри. В Европа до момента няма масови рекламации на уредите, но предвид масовото предлагане на всевъзможни марки, експертите съветват да бъдете особено внимателни при многобройните промоции и да не приемате с лека ръка рекамите за „лесно и бързо готвене без мазнина”, а вместо това да се доверите на доказани производители.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: