Разследване: атаката на Хамас срещу Израел е донесла огромни печалби на борсата

Разследване: атаката на Хамас срещу Израел е донесла огромни печалби на борсата Снимка: luxtimes.lu

Странни транзакции, фокусирани върху спада на акциите на израелските компании преди нападението показват участието на добре информирани борсови играчи

Според проучване на Колумбийския и Нюйоркския университет, малко след 7 октомври определени търговци са очаквали падане на цените на акциите на израелските компании и са предприели печеливши борсови операции. 

Един от примерите, посочен в проучването, показа, че е изградена къса позиция, очакваща спад на цените на акции в израелската Bank Leumi. Така след атаката на Хамас от 7 октомври, шортът е донесъл $ 863 милиона печалби.

Най-странното според анализаторите е отсъствието на кумулативно покачване на късите позиции, което да предположи тенденция за следване. По-скоро търговията с акции на израелските компании на борсите в САЩ, е отбелязала рязък и необичаен ръст на късите опции, изтичащи малко след 7 октомври.

И още нещо - този път късите позиции се оказват повече в сравнение със ситуации преди други подобни събития – като въоръжени акции на границата с Газа или дори ковид-пандемията. Проучването добавя и още една отправна точка, посочвайки, че подобно покачване на късите позиции не е имало от времето преди спорната съдебна реформа на израелското правителство, която беше приета на 24 юли 2023 г. и впоследствие предизвика спад в цените на акциите.

Заключенията на проучването са, че борсови играчи са знаели предварително за атаката на Хамас и са реализирали огромни печалби – практически от кланетата, последвалата война, жертвите, заложниците и разрушенията. Професори по право смятат, че ситуацията доказва информирана търговия и сега обмислят до каква степен настоящият закон за ценните книжа може да се приложи в случая.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: