В скандинавските страни започва бойкот на Tesla

В скандинавските страни започва бойкот на Tesla

Най-големият пенсионен фонд в Дания ще се откаже от акциите на Tesla поради отказа на фирмата от сътрудничество със скандинавските профсъюзи

Най-големият пенсионен фонд в Дания Pension Danmark заяви, че отказва да участва в инвестиционния портфейл на Tesla и ще продаде акциите си на компанията, съобщава Bloomberg.

Решението е взето в подкрепа на скандинавските профсъюзи, които започнаха бойкот на производителя на електрически автомобили заради отказа на компанията да подпише синдикално споразумение с шведските механици.

Илон Мъск е известен с негативното си отношение към профсъюзите и никога не прави компромиси с тези организации. Ето защо беше отказано и на шведския профсъюз; в Tesla изрично заявиха, че техните служители имат същите условия на труд или дори по-добри, така че сътрудничеството с профсъюза е безсмислено.

В отговор на това и в Швеция, и в Норвегия профсъюзите започнаха да стачкуват. Към тях се присъедини и Дания и като цяло това "движение" набира скорост в цяла Северна Европа. В тази връзка датският пенсионен фонд заяви за отказа си от акциите на Tesla поради невъзможността да повлияе на решенията ѝ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: