Цените на твърдите дискове стигнаха до небето, обвиняват в това ИИ

Цените на твърдите дискове стигнаха до небето, обвиняват в това ИИ

Изкуственият интелект "поглъща" системите за съхранение на данни

Непрекъснато нарастващият "апетит" на изкуствения интелект (ИИ) за данни предизвиква раздвижване в индустрията за съхранение на данни. Компаниите Seagate и Western Digital, водещи производители на твърди дискове, обявиха увеличение на цените, позовавайки се на нарастващото търсене на твърди дискове с голям капацитет.

Кой е виновникът? Големите масиви от данни, необходими за обучението на ИИ. Съобщава се, че такива модели, като GPT-3 изискват около 45 терабайта данни, а още по-новите модели потенциално биха могли да надхвърлят този показател. Въпреки че устройствата на твърдо тяло (SSD) осигуряват скорост, съхраняването на огромни количества данни само върху тях си остава скъпоструващ вариант за компаниите.

Такова рязко увеличение на търсенето противоречи на намаляването на производствения капацитет. През последните години производителите на твърди дискове са съкратили производството с 20% поради спада в търсенето, причинен от пандемията от коронавирус. Сега, оказвайки се неподготвени, те трудно удовлетворяват потребностите от бума на ИИ в системите за съхранение на данни.

Увеличението на цените се прилага както за нови поръчки, така и за промени, които надвишават предварително договорените обеми. Това може да засегне центровете за обработка на данни, които до голяма степен зависят от твърдите дискове за съхранение на данни, пише The Register.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: