„Нашата Европа е смъртна“ и е изложена на „огромен риск“

„Нашата Европа е смъртна“ и е изложена на „огромен риск“ Снимка: https://pixabay.com/

"Toва е така защото е „заобиколена“ от сили, оспорващи ценностите на „либералната демокрация“

 Обща защита, културни битки, защита на „либералната демокрация“ и дигиталното съзряване – повече от 6 години след първата си реч в Сорбоната за Европа, френският президент отново очерта своята визия за европейския проект.

„Нашата Европа е смъртна“ и е изложена на „огромен риск“, защото е „заобиколена“ от сили, които предизвикват ценностите на „либералната демокрация“ – Еманюел Макрон се завърна в Сорбоната 6 години след първата си голяма европейска реч, за да очертае отново как той вижда бъдещето на континента.

Френският държавен глава започна с постиженията на 27 страни през последните години. „Имаше успехи, особено по отношение на единството и суверенитета, което не беше даденост“, каза Макрон, цитирайки по-специално пандемията от COVID-19 и отговора на пълномащабното нахлуване в Украйна, но признавайки, че Европа „ не успя да постигне резултати във всички области.

"Не една армия, а „надеждна защита на континента“

Говорейки за отбраната, президентът на Петата република каза, че иска да създаде „мощна Европа“, която „одобрява уважението“, „гарантира своята сигурност“, включително в киберпространството, и възстановява „стратегическата си автономия“.

Той призова партньорите да създадат „европейска отбранителна инициатива срещу руските ракети“, която вероятно ще включва „противоракетен отбранителен щит“.

    Европа може да умре. [...] Всичко зависи от нашия избор, но този избор трябва да бъде направен сега, защото през следващото десетилетие има огромен риск да бъдем отслабени или дори изхвърлени в маргинал.

 

Макрон също призова Европа да „върне пълния и абсолютен контрол над границите си“.

На икономическия фронт френският президент иска ЕС да се превърне в "световен лидер" до 2030 г. с "целенасочени стратегии за финансиране" в пет "стратегически бъдещи сектора", включително изкуствен интелект, нова енергия и космос.

Според Макрон това „няма да работи, ако ние сме единствените в света, които спазват търговските правила“, ако САЩ и Китай „спрат да ги спазват, субсидирайки критични индустрии“.

    Китай и САЩ вече не се придържат към търговските правила, както бяха написани преди петнадесет години.

 

Френският лидер призова на европейско ниво да се повиши възрастта за дигитално пълнолетие на 15 години и да се въведе „родителски контрол“ върху достъпа до социални мрежи за хора под тази възраст.

И накрая, Макрон защити „европейския хуманизъм“, като обвини десните популистки сили, които са набедени за успех на изборите за Европейски парламент през юни, че искат да останат в европейска   „къща“, без да „плащат наем“ и да не спазват правилата на „асоциацията на собствениците на жилища“.

Според Макрон финансовата помощ от европейските фондове трябва да бъде „обусловена“ от спазването на върховенството на закона.
 

Опозиционните групи осъдиха "предизборната реч" на Еманюел Макрон предварително, заявявайки, че той използва президентството, за да прокара центристка еврофилска програма повече от месец преди решаващия вот.

Самият президент потвърди, че ще вземе конкретно участие в кампанията на водача на листата на неговата партия, малко известната Валери Айе, която е преизбирана в Европейския парламент.

Според социологическите проучвания крайнодясното Национално обединение (Джордан Бардела) ще получи около 30% на изборите през юни. 
Кандидатът на Макронистите все още изостава с 10 процентни пункта.

Третият в надпреварата изглежда е Рафаел Глюксман, номиниран от Социалистическата партия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: