Платформа за електронна поща обвини Google, че затруднява бизнеса ѝ

Платформа за електронна поща обвини Google, че затруднява бизнеса ѝ Снимка: siliconangle.com

Tuta Mail подаде жалба до ЕС, твърдейки, че търпи щети заради начина, по който глобалната търсачка подрежда резултатите от търсене

Според Tuta Mail, които твърдят, че имат над един милион потребители, от март насам услугата им не се появява на видно място при търсене „с хиляди ключови думи” в Google. За до бъде „открита” сред първите опции, Tuta Mail трябва да бъде потърсена чрез името на продуктите си, посочват потърпевшите. 

В резултат на това Tuta отбелязват, че рейтингът им като доставчик на услугата „защитен имейл” е паднал рязко, а посещенията на сайта им са намалели с почти 90%. От компанията смятат, че това е част от политиката на Google да неглижира "нишови конкуренти" в полза на своята собствена услуга за електронна поща Gmail, която има над един милиард потребители по целия свят.

Както е посочено в жалбата, подобно третиране на конкурентни услуги „противоречи на Закона за цифровите пазари” и влияе върху печалбите и продаваемостта „на нашата частна имейл услуга Tuta Mail – пряк конкурент на Gmail”. Жалбоподателите настояват за „незабавно прекратяване на това несправедливо ограничение”.

Google отхвърли обвинението, настоявайки, че Tuta остава „лесно достъпна“ при търсене. В началото на март Google актуализира своя алгоритъм на търсене и предупреди, че в подрежданео на резултатите ще настъпят повече колебания от обикновено. 

От Google обаче отричат актуализацията да е облагодетелствала конкретен сайт за сметка на други. Така че „въпросният имейл доставчик” (Tuta Mail) е лесно достъпен при търсене и дори при много случаи на търсения, свързани с имейли, „се класира преди Gmail”, пишат от Google.

Жалбага на Tuta Mail срещу технологичния гигант е една от първите възможости да се провери на практика ефективността на Европейския закон за цифрови услуги и безпристрастното му прилагане.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: