Байдън подчерта важността на мира в Северна Ирландия

Байдън подчерта важността на мира в Северна Ирландия Снимка: picabay.com

Той направи това в контекста на Брекзит.

Новоизбраният американски президент Джо Байдън ясно подчерта нуждата от опазване на мирното споразумение в Северна Ирландия в процеса на напускане на Европейския съюз от страна на Великобритания. Това се случи по време на телефонен разговор, проведен във вторник, между Байдън и британския министър-председател Борис Джонсън. 

 

Изказването на Джо Байдън подсказва за наличието на напрежение между традиционните съюзници САЩ и Великобритания.

 

Правителството на Джонсън се стреми да сключи търговско споразумение с Европейския съюз, но същевременно е готово да изтегли страната от общността и без такова. Вторият вариант би довел до значителни проблеми за търговията и желаещите да преминават границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия, като този район е единствената сухопътна граница, която Обединеното кралство има с Европейския съюз

 

Белфасткото споразумение от 1998 г. сложи край на близо 30-годишното напрежение и конфликти в Северна Ирландия и създаде нови институции за трансгранично сътрудничество на остров Ирландия.

В същото време правителството на Борис Джонсън се опитва да прокара законопроект, който да дава възможност на британските министри едностранно да нарушават клаузите за Северна Ирландия (Северноирландски протокол), които са включени в споразумението за напускане на пределите на ЕС от страна на Великобритания. 

Северноирландският протокол е създаден с идеята де се предотврати създаването на реална митническа граница между Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, и Република Ирландия, която е членка на ЕС. 

 

Когато идеята за законопроекта бе обявена публично преди два месеца, Байдън, по време на своята кампания за президент, отбеляза многократно колко е горд със своя ирландски произход. Бъдещият президент на САЩ директно заяви, че при негова победа на изборите всяко нарушение на Белфасткото споразумение от британска страна ще доведе до невъзможно сключване на двустранно търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство

 

По време на телефонния разговор двамата разговаряха колко важно ще е процесът по напускане на ЕС от страна на Великобритания да бъде така извършен, че да не се наруши Белфасткото споразумение. Британският министър-председател увери новоизбрания президент на САЩ, че това ще бъде извършено точно така“, заяви високопоставен британски служител, цитиран от Ройтерс.

 

След избирането на Байдън за президент, Борис Джонсън прогнозира близки отношения между британската страна и новата администрация в Белия дом, виждайки общи точки по въпроси като борбата с климатичните промени, например.

 

Сред общите приоритети, които имаме, британците споменаха борбата с разпространението на COVID-19 и справянето с климатичните промени“, заяви екипът на Джо Байдън в изявление след края на телефонния разговор.

Новоизбраният американски президент заяви готовността си за сътрудничество с Великобритания, НАТО и Европейския съюз в името на споделените трансатлантически ценности и интереси, както и отново подчерта своята подкрепа за Белфасткото мирно споразумение“, допълниха от щаба на бъдещия президент на САЩ.

 

Джонсън никога не се е срещал лично с Джо Байдън. Много анализатори предричат, че британският министър-председател ще трябва да се потруди много, за да успее да поддържа т.нар. специални отношения между историческите съюзници

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: