„Мулен Руж” вече не прилича на мелница…

„Мулен Руж” вече не прилича на мелница… Снимка: youtube.com

Прочутото кабаре Moulin Rouge („Червената мелница”) в Париж загуби крилата на кулата си

Причината за внезапното им падане в ранните часове на четвъртък не е известна, съобщи телевизионният канал BFMTV. Крилата на мелницата са паднали на пътното платно в оживения район около 2:00 – 3:00 часа през нощта. При падането остриетата са повредили табелата на заведението, изкъртвайки няколко букви. Районът незабавно е бил отцепен.

Това е първият инцидент с мелницата в цялата й история от 1889 г. насам, отбелязва BFMTV. Екип техници проверява всяка седмица механизма, въртящ крилете, но и последния път не са открити проблеми. 

Мелницата на покрива на култовото парижко кабаре "Мулен Руж" е завъртяла криле на 6 октомври 1889 г., превръщайки се в една от забележителностите на Париж. Архитектурният детайл е част от характеристиката на квартал „Пигал”, с неговите някога близо 30 вятърни мелници  в подножието на живописния хълм Монмартър – символ на артистичната бохема и нощния живот на френската столица, където и днес сякаш витае духът на плеяда велики художници и поети като Тулуз-Лотрек, Реноар, Модиляни, Пикасо, Аполинер, Пруст, Макс Жакоб и др. 

Moulin Rouge Show Ticket with Dinner and Champagne in Paris, France - Klook  Hong Kong
Снивка - klook.com

„Мулен Руж”, царството на френския канкан, привлича над 600 000 зрители годишно с бляскавите си спектакли с участието на множество френски и световни звезди – започвайки от Колет и Мистингет, и по-късно Джозефин Бейкър, Жан Габен, Едит Пиаф, Морис Шевалие, Ив Монтан, Франк Синатра, Бинг Кросби, Далида, Рей Чарлз, Шарл Азнавур, Лайза Минели, Джипси Кингс, Елтън Джон – т.е., най-престижни имена на поп-жанровете. 

Дори след претърпяната щета, култовото кабаре в центъра на Париж пак събира туристи и парижани, които споделят съмненията си за причините за инцидента, радват се, че няма пострадали и са сигурни в едно - атрактивният детайл на „Мулен Руж” трябва да бъде възстановен.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: