Сенатът на САЩ подкрепи закона за следене на чужденци

Сенатът на САЩ подкрепи закона за следене на чужденци

Сенатът на САЩ одобри удължаване на закона за следене на чужденци извън страната

САЩ одобриха законопроект за реформиране и удължаване на раздел 702 от Федералния закон за следене на чужденци извън пределите на държавата. Това съобщи в изявление съветникът на американския президент по националната сигурност Джейк Съливан.

Отбелязва се, че срокът на действие на горепосочения раздел е изтекъл на 19 април. По-рано проектът вече беше подкрепен от Камарата на представителите, удължавайки действието на закона с още две години. Въпреки това се добавя, че изменението, което предполага получаването от специалните служби на заповед за достъп до данните на американците в чужбина, е отхвърлено.

От своя страна Белият дом приветства приемането от Сената на проекта за реформа на разузнаването.

"...Президентът незабавно ще подпише закона", се казва в публикуваното на сайта на Белия дом прессъобщение.

По този начин член 702 от Федералния закон на САЩ FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) предполага въвеждането на наблюдение на отделни чуждестранни лица извън територията на САЩ, с цел получаване на разузнавателни данни, включително такива, използвани за борба с международния тероризъм и противодействие на кибер заплахите. Тази мярка многократно е критикувана за нарушения на правото на личен живот.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: