Балтийските държави са за задължителна военна служба в страните-членки на ЕС и НАТО

Балтийските държави са за задължителна военна служба в страните-членки на ЕС и  НАТО Снимка: 4liberty.eu

Това заявиха президентите на Латвия и Естония в интервю за Financial Times

Европейските страни трябва да бъдат много по-подготвени за конфронтация с Русия, а това изисква поредица от мерки. Държавите-членки на НАТО в Европа трябва да върнат военните разходи „на нивата от Студената война“ и „сериозно да обсъдят“ въвеждането на наборна повинност, за да увеличат размера на въоръжените сили”, казва президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс. 

Той предположи, че военните и политиците биха предпочели професионална армия, но посочи, че наборната служба „ще попълни войските”, защото „Никой не иска това, което се случва в Украйна, да се повтори тук”. 

Латвия, Литва и Швеция наскоро въведоха отново наборната повинност, а през февруари Дания започна да обсъжда въвеждането на задължителна военна служба за жените. В Естония, Финландия и Норвегия наборната повинност не беше премахната след края на Студената война.

Според президента на Естония Алар Карис европейските страни трябва да помислят и за въвеждането на специален данък за отбрана. САЩ поемат 68% от разходите на НАТО, а миналата година техният военен бюджет беше $ 860 милиарда срещу $ 404 милиарда за Европа и Канада; „Би било по-добре за нас“, ако цифрите за Европа и САЩ се изравнят”, подчерта Карис. 

Естонското правителство предложи разходите за отбрана да се увеличат до 3% от БВП, вместо сега изискваните за страните от НАТО 2%. Според Карис, данък отбрана едва ли ще бъде въведен преди края на 2026 г., но това е „един от начините за директно насочване на средства към отбраната и хората да разберат къде отиват парите“.

През януари главнокомандващият на британската армия генерал Патрик Сандърс заяви, че обществото и обикновените граждани трябва да бъдат подготвени за война с Русия, затова би било разумно да се положат основите на „национална мобилизация“ и формиране на „армии от граждани“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: