ЕС заплашва икономическата и териториалната цялост на Великобритания

ЕС заплашва икономическата и териториалната цялост на Великобритания Снимка: pixabay.com

Британският министър-председател Борис Джонсън заяви, че законодателните промени, които готви британското правителство, са насочени към „предотвратяване на възможността ЕС да осъществи търговска граница между Великобритания и Северна Ирландия в Ирландско море".

Готвеното ново законодателство е силно критикувано от британски и международни специалисти, защото то ще противоречи на споразумението за напускане на ЕС от страна на Великобритания, подписано през октомври 2019 г.

Не можем да позволим на външна сила да има възможността да раздели страната ни икономически или дори териториално."

Трябва да предпазим Обединеното кралство от това потенциално бедствие. Затова въвеждаме това ново законодателство", заяви Джонсън в интервю за вестник „Telegraph".

Лидерът на Консервативната партия във Великобритания се сблъска с противоречия в собствената си партия заради плановете на правителството за отношенията с ЕС и споразумението за напускане на съюза.

Бвшият министър Боб Нийл внесе поправка към законопроекта с цел да създаде парламентарно вето срещу решението за изтегляне на Великобритания от сделката за напускане на ЕС.

Това ще бъде обсъдено на второ четене на новия законопроект в Камарата на общините на британския парламент в сряда идната седмица.

Според Джонсън, ако депутатите от Консервативната партия не се съгласят да подкрепят новото законодателство, има опасност ЕС да „раздели страната ни" и „сериозно да застраши мира в Северна Ирландия".

Беше ни ясно заявено, че ако не се съобразим с изискванията на ЕС, то съюзът ще използва всичките си правомощия според протокола за Северна Ирландия от договора ни за напускане на европейската общост, като така ще наложи пълна търговска бариера в Ирландско море."

Никога не сме мислили, че ЕС ще използва сключеното помежду ни споразумение като инструмент, с който да отдели една част от Обединеното кралство и дори да застраши икономическата и териториалната цялост на страната ни", завърши Джонсън своето изказване за вестник „Telegraph".

Властите в Европейския съюз и Република Ирландия заявиха, че ходовете, които смята да предприеме правителството на Джонсън, застрашават повече Белфасткото споразумение за мира в Северна Ирландия, отколкото да носят някакъв вид стабилност или сигурност.

Председателите на Европейския парламент категорично отрекоха да има възможност да ратифицират търговска сделка с Великобритания, ако британските власти „нарушат договореностите от споразумението за напускане на ЕС".

Новото законодателство дава възможност на министрите от кабинета на Джонсън да не прилагат части от споразумението за напускане на ЕС и по-конкретно правилата за внос и износ на стоки в Северна Ирландия.

Европейските лидери припомниха, че нарушаването на договореностите за Северна Ирландия ще доведе до нарушаване на международното право от страна на британското правителство.

Още по темата във

facebook