САЩ одобриха пакет от € 89 милиарда военна помощ за Украйна, Израел и Тайван

САЩ одобриха пакет от € 89 милиарда военна помощ за Украйна, Израел и Тайван Снимка: thoughtco.com

В Камарата на представителите на САЩ избухнаха аплодисменти и се развяха украински знамена, след като гласуването на военната помощ завърши с 311 гласа „за” срещу 112 „против”

Всички поправки в законопроекта за подпомагане на Украйна, които биха намалили помощта, бяха отхвърлени преди вота, проведен вчера, в рядка съботна сесия на Камарата на представителите. С одобряването на пакета от € 89 милиарда, над € 57 милиарда от които за Украйна, се сложи край на шестмесечната сага на политически борби и съпротива от страна на републиканците, атакуващи финансовата помощ за други страни при нуждите на САЩ. 

Украйна изчерпва оръжията си и украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че с колебанията си нейните съюзници проправят път за напредването на Русия на фронта. По подобен начин и лидери от Израел и Тайван подчертаха значението на навременната помощ пред лицето на регионалните заплахи и риска да се превърнат в глобални.

Пред тази реална заплаха, подкрепата за законопроекта на Байдън, предложен през октомври, изискваше консенсус между двете големи американски партии. Прокарвайки гласуването на законопроекта, председателят на Камарата, републиканецът Майк Джонсън рискува позицията си, но въпреки натиска от страна на републикански лидери, упорито продължи напред, оценявайки значението на военнната помощ не само за Украйна, Израел и Тайван, но и за Западния свят и демократичните ценности.

Законът съдържа и други мерки в помощ на Украйна като разширяване на санкциите и потенциална възможност Киев да използва конфискувани руски активи. Средствата в помощ на Израел ще подпомогнат борбата му с екстремистите от Хамас, а съюзниците на САЩ в Индо-Тихоокеанския регион ще бъдат подкрепени в противодействието си срещу влиянието на Китай. Предвидена е и хуманитарна помощ за Газа, Хаити и други разкъсвани от войни региони.

Изразявайки благодарност, украинският президент Володимир Зеленски каза: „Демокрацията и свободата винаги ще имат глобално значение и никога няма да се провалят, докато Америка помага за защитата им“.

Президентът Джо Байдън подчерта, че помощта е „ясно послание“ за лидерската позиция на САЩ в глобалните процеси. Той призова Американския сенат да одобри бързо гласувания закон, за да го подпише и приведе в действие, което се очаква идната седмица.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прие акта на подкрепа за Украйна като значително допълнение към десетките милиарди, предоставени в подкрепа на Киев от европейските съюзници. В рядко съвместно изявление и лидерите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел заявиха, че Украйна заслужава цялата подкрепа, която може да получи за отбраната си срещу Русия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: