Започват транспортните стачки в Европа

Започват транспортните стачки в Европа Снимка: themayor.eu

С настъпването на летния сезон много транспортни синдикати обявиха стачни намерения, така че винаги си струва да проверите, преди да пътувате, предупреждава Euronews

В Обединеното кралство граничните служители на Хийтроу стачкуват от 29 април до 2 май. От 7 до 13 май работа ще напуснат и почти 800 служители в различни сектори на Хийтроу. Частични стачни действия са планирани и в периода 3 – 18 май, но обявената от 4 до 6 май стачка е отменена, след като работниците на Хийтроу се споразумяха за заплатите си и условията на труд. 

От 3 до 6 май и от 10 до 13 май пътниците на летище Гетуик ще останат гладни, тъй като около 100 работници в кетъринга, плюс шофьори и складови служители ще стачкуват. 

В същото време работниците от лондонското метро отказаха извънреден труд от 29 април до 5 май, така че някои метростанции може да бъдат затвоени в късните часове. Ефективна стачка на машинистите се подготвя за 8 май, като има вероятност някои линии на метрото временно да спрат. 

Макар че обявената до края на април стачка на летище Шарлероа в Брюксел приключи, персоналът, обслужващ багажа и кетъринга предупреди за нови стачни действия в началото на май, ако не бъдат разгледани заплатите им и условията на труд. 

В Париж френската държавна компания RATP, управляваща обществения транспорт, обяви седеммесечна стачка от 5 февруари до 9 септември, която може да засегне мрежата на автобусите и метрото, включително по време на Олимпийските игри това лято. Причината отново са заплатите.

Междувременно обаче, на 9 април френският Сенат прие законопроект, който позволява на държавата да забранява стачките в транспорта по време на големи събития като Олимпиадата. Законът призовава и за по-ранно предупреждения за пълни или частични стачки в транспорта. 

Но след петмесечен железопътен хаос, стачки вече не заплашват пътуващите в Германия, тъй като властите постигнаха споразумение със синдиката на машинистите в Deutsche Bahn и гарантираха, че стачни действия няма да бъдат предприемани поне до февруари 2026 г. Германският профсъюз Verdi също отмени стачките на различни германски летища, след като постигна споразумение за заплатите.

Euronews съветва още да проучите много добре обезщетенията и бонусите, коио ви се полагат при отменени или закъснели полети.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: