Си Дзинпин се готви да забие клин между ЕС и САЩ

Си Дзинпин се готви да забие клин между ЕС и САЩ Снимка: wikipedia.org

Bloomberg: Си Дзинпин възнамерява да покаже на ЕС възможностите, които Пекин може да предложи

Китайският лидер Си Дзинпин се отправя към Европейския съюз за първи път от пет години с ясно послание: Пекин може да предложи на европейския блок много повече икономически възможности, отколкото САЩ са готови да признаят, съобщава агенция Bloomberg.

В статията се отбелязва, че китайският лидер планира на пети май да започне работно посещение във Франция, Сърбия и Унгария, страни, стремящи се към инвестиции от Китай, въпреки всички предупреждения на Вашингтон.

Агенцията съобщава, че френският президент Еманюел Макрон възнамерява да задълбочи сътрудничеството си със Си Цзинпин с надеждата, че той ще призове руския президент Владимир Путин да прекрати специалната военна операция в Украйна.

"Макарон предлага на Си възможността да преговаря с водеща сила на ЕС, която е доказала готовността си да следва по-независим път. Това пътуване е опит да се привлекат тези части на Европа, които, според Си биха могли повече да симпатизират на неговата позиция", каза Чонг Джа Ян, доцент по политически науки в Националния университет в Сингапур.

В същото време, както отбелязва авторът на статията, работната визита на Си в Европа се случва на фона на това, че ЕС постепенно започва да разделя позицията на САЩ в необходимостта да се противодейства на наплива на евтини китайски стоки и предполагаемите рискове за националната сигурност. 

В тази връзка преподавателят по китайско-европейски отношения в брюкселското училище по мениджмънт в Белгия Дънкан Фрийман подчерта, че китайският лидер пътува до Европа с намерението да покаже, че подобряването на отношенията между ЕС и Китай е възможно.

Както отбеляза директорът на Центъра за китайски изследвания към Рижския университет Страдиня Уна Александра Берзина-Черенкова, Си ще посети именно тези страни, "на които е по-лесно да изпратят послания за неприязън към архитектурата на глобалната сигурност под ръководството на САЩ". Според нея получаването на подкрепа от приятелски страни ще помогне на Пекин да даде да се разбере, че "Европа е на страната на Китай, независимо какво казва Брюксел".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: