Депутати от ЕС заподозряха Китай в планове да редактира генома на войниците си

Депутати от ЕС заподозряха Китай в планове да редактира генома на войниците си Снимка: pxhere.com

И двамата са от Полша

Членовете на Европейския парламент от Полша Анна Фотига и Козма Злотовски изразиха загриженост относно възможното използване от Китай на изследвания за редактиране на гени за военни цели, пише Лента.РУ.

Парламентаристите отбелязаха огромния потенциал на изследванията по редактиране на гени за развитието на медицината, особено в областта на персонализираната медицина и лечението на такива сложни заболявания, като рак и редки генетични заболявания. Те обаче предупредиха за етичните рискове и рисковете за сигурността, свързани с тази технология.

Депутатите обърнаха внимание на дейността на китайски компании, свързани с правителството и подкрепяни от военните, като например  BGI Group и MGI. Достъпът на тези компании до обширни генетични бази данни поражда опасения относно възможното използване на тази информация за целенасочени атаки срещу отделни лица или етнически групи въз основа на техните генетични профили.

Освен това, парламентаристите изразиха тревога по повод на това, че Китай може да използва редактирането на гени, за да подобри физическите и умствените способности на своите войници или да създаде вируси за водене на биологична война.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: