Голям митинг в Лондон призова Великобритания да се върне в ЕС

Голям митинг в Лондон призова Великобритания да се върне в ЕС Снимка: presstv.ir

Докато управляващата консервативна партия се готви за избор на пореден лидер, хиляди британци се стекоха вчера на протест в британската столица, за да поискат предсрочни избори и връщане на Обединеното кралство в Европейския съюз.

Лондончани и хора, пътували с часове от провинцията, за да участват в митинга, се събраха на Парк Лейн, отправяйки се към Парламент Скуер Гардън. Множеството, което The Independend определи като „море от хора”, категорично изрази позицията си, че шест години след Брекзит, страната „затъва”.

„Брекзит е бавна смърт, която източва кръвта на Обединеното кралство”, „Брекзит не работи”, „За по-ниски сметки – обратно в ЕС”, „Искаме си обратно звездите” (на ЕС) – с такива лозунги митингът премина през центъра на бриганската столица.

Пред The Independend участници в митинга припомниха референдума от 2016 г., представен тогава от Консервативната партия като „консултативен”. „Резултат от 52% срещу 48% не е някакво „супер-мнозинство”, с което да се хвалите и да преобърнете страната”, казва 60-годишна учителка от Уорикшър. Според нея решението е избори и разумно правителство”, защото консерваторите се карат „като плъхове в чувал”.

Тъй като в пресата се появи информация, че и Риши Сунак, и Борис Джонсън вече са събрали по 100 номинации, за да се борят за лидерския пост в Консервативната партия, и съответно – за премиерското кресло, друг участник в митинга изясни позицията на протестиращите: „Ако си мислят, че Борис Джонсън е отговорът, значи не са разбрали въпроса! Хайде, това е просто смешно”.

Трети протестиращ беше по-краен: „Това е национален позор, превърнаха ни в международно посмешище! Обида за нацията е дори да се споменава името му като възможен кандидат, макар че той всъщност ще бъде последният пирон в ковчега на торите”.

Работник под 30-те от Дорсет беше категоричен, че е важно политиците да се вслушат в тези, които искат Обединеното кралство да се върне в ЕС. „Трябва да чуят гласа ни, особено при този хаос, който сътвориха. Честно казано, най-добрият начин Обединеното кралство да се върне на правилния път е да се присъедини отново най-малкото към единния пазар и след това към ЕС”.

Тълпата освирка най-ентусиазираните политици, привържаници на Брекзит - Борис Джонсън, Прити Пател и Найджъл Фараж, чиито лица бяха прожектирани на голям дигитален екран срещу парламента.

The Guardian обобщи какви биха били последствията, ако Джонсън отново оглави правителство – разцепление и вероятно унищожаване на Консервативната партия, нови лъжи и ескалиращо дестабилизиране на икономиката и пазара. Подобна позиция изразяват и медии като Daily Telegraph, Sun и Daily Mail, които до последно подкрепяха Борис Джонсън като премиер.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: