Британски учени разработват здравословна версия на белия хляб

Британски учени разработват здравословна версия на белия хляб Снимка: gooddoveov.life

От предпочитания продукт са принудени да се лишават хората със затлъстяване или диабет, както и тези, които искат да поддържат добра фигура

Проектът за здравословна версия на белия хляб е финансиран от британското правителство, тъй като в Обединеното кралство традиционно го предпочитат, а въпреки доводите, диетолозите не са успели „да зарибят” населението да употребява по-здровословния пълнозърнест хляб 

Експериментите с добавки към бялото пшенично брашно включват малки количества брашно от боб, грах, нахут и други зърнени култури, богати на витамини, минерали и фибри като киноа, сорго и просо. Утвърдена вече добавка са триците от пшеничен зародиш, които задължително се отстраняват от бялото брашно. 

Целта е да се достигнат хранителните стойности на пълнозърнестия хляб, като се запази вкусът и текстурата на белия, коментира ВВС. „Използвайки други зърнени храни, искаме да повишим приема на желязо, цинк, витамини и най-вече фибри, които почти липсват в белия хляб, а са изключително важни за доброто здраве“, казват учени, работещи в проекта. 

Рецептите, които те изготвят, се изпробват в пекарните на Shipton Mill -производител на брашно. В последния етап ще трябва да се види дали потребителите ще различат новия хляб от този, който обикновено купуват в супермаркета.

Гурме хляб и заводски хляб, снимка - greatfoodclub.co.uk

Медицински експерти оценяват новата рецептура като важна стъпка напред в подобряването на здравето на хората, защото както е казал още Хипократ, "Нека храната е вашето лекарство". Според Британската диабетна асоциация (BDA), 95% от британците не приемат достатъчно пълнозърнести храни и почти един на всеки трима въобще не ги яде. 

От BDA посочват също, че хората, които редовно включват в менюто си пълнозърнести храни, са в до 30% по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет втори тип и чревни заболявания, включително злокачествени. 

В пристрастеността към белия хляб има и социален елемент, тъй като заради по-високата цена белите самуни векове наред са били ясен признак за престижен социален статус. Днес обаче това правило действа с обратен знак, тъй като при масовото му производство белият хляб обикновено е по-евтин от пълнозърнестия, който често минава за лукс.

Заслужава да се отбележи, че признатата за изключително здравословна средиземноморска диета не изключва белия хляб, но не и този, който се продава пакетиран и нарязан в супермаркетите. 

В Италия, Гърция и Южна Франция традиционното производство на хляб по стари рецепти е високо уважаван занаят, практикуван от поколения хлебари. Собствено производство предлагат много хлебарници, пред които се тълпят опашки в часовете, когато „излиза” фурната – въпреки че например в САЩ, в италианските гурме пекарни самун хляб може да надхвърли цена от $ 20

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: