
Британски учени разработват здравословна версия на белия хляб
- Здравни
- Текст:

Проектът за здравословна версия на белия хляб е финансиран от британското правителство, тъй като в Обединеното кралство традиционно го предпочитат, а въпреки доводите, диетолозите не са успели „да зарибят” населението да употребява по-здровословния пълнозърнест хляб
Експериментите с добавки към бялото пшенично брашно включват малки количества брашно от боб, грах, нахут и други зърнени култури, богати на витамини, минерали и фибри като киноа, сорго и просо. Утвърдена вече добавка са триците от пшеничен зародиш, които задължително се отстраняват от бялото брашно.
Целта е да се достигнат хранителните стойности на пълнозърнестия хляб, като се запази вкусът и текстурата на белия, коментира ВВС. „Използвайки други зърнени храни, искаме да повишим приема на желязо, цинк, витамини и най-вече фибри, които почти липсват в белия хляб, а са изключително важни за доброто здраве“, казват учени, работещи в проекта.
Рецептите, които те изготвят, се изпробват в пекарните на Shipton Mill -производител на брашно. В последния етап ще трябва да се види дали потребителите ще различат новия хляб от този, който обикновено купуват в супермаркета.

Медицински експерти оценяват новата рецептура като важна стъпка напред в подобряването на здравето на хората, защото както е казал още Хипократ, "Нека храната е вашето лекарство". Според Британската диабетна асоциация (BDA), 95% от британците не приемат достатъчно пълнозърнести храни и почти един на всеки трима въобще не ги яде.
От BDA посочват също, че хората, които редовно включват в менюто си пълнозърнести храни, са в до 30% по-нисък риск от сърдечни заболявания, инсулт, диабет втори тип и чревни заболявания, включително злокачествени.
В пристрастеността към белия хляб има и социален елемент, тъй като заради по-високата цена белите самуни векове наред са били ясен признак за престижен социален статус. Днес обаче това правило действа с обратен знак, тъй като при масовото му производство белият хляб обикновено е по-евтин от пълнозърнестия, който често минава за лукс.
Заслужава да се отбележи, че признатата за изключително здравословна средиземноморска диета не изключва белия хляб, но не и този, който се продава пакетиран и нарязан в супермаркетите.
В Италия, Гърция и Южна Франция традиционното производство на хляб по стари рецепти е високо уважаван занаят, практикуван от поколения хлебари. Собствено производство предлагат много хлебарници, пред които се тълпят опашки в часовете, когато „излиза” фурната – въпреки че например в САЩ, в италианските гурме пекарни самун хляб може да надхвърли цена от $ 20.
Още по темата във
facebookСподели тази статия в:

Световните цени на петрола намаляват с 1,7%

Търговската война между САЩ и Китай застрашава и руската икономика

Amazon изстреля в орбита първите си интернет спътници

Край на последния европейски оазис със „златни паспорти”

Светът отбеляза рекордни военни разходи от края Студената война

СЗО заяви за ускоряване на развалянето на продукти поради глобалното затопляне

Въпреки разногласията заради търговската война, Китай ще сподели лунните проби със САЩ

САЩ и Украйна могат да подпишат тази седмица сделката за ресурсите
