Bloomberg: Съветници на Тръмп обсъждат санкции срещу страни, които се отказват от долара

Bloomberg: Съветници на Тръмп обсъждат санкции срещу страни, които се отказват от долара Снимка: https://pixabay.com/

Съветници на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, който отново стана кандидат за поста държавен глава, обмислят мерки, за да пречат на страните да се отказват от използването на долара

По-специално се обсъжда въвеждането на санкции срещу страни, „които търсят активни начини за участие в двустранна търговия“ без долара, съобщава Bloomberg.

Мерките, които се разглеждат, включват контрол върху износа, такси за манипулиране на валута и мита, каза агенцията. Твърди се, че ако  Тръмп спечели изборите, екипът му планира да насочи обявените мерки срещу страните членки на БРИКС, които активно се занимават с дедоларизация.

В интервю за CNBC през март Доналд Тръмп открито заяви, че „мрази, когато страните изоставят долара“. „Не бих позволил на страните да изоставят долара, защото когато загубим този стандарт, това ще бъде равносилно на загуба на революцията. Това ще бъде удар за страната ни”, убеден е бившият президент. Той също така обеща да предотврати появата на цифров долар.

BRICS включва Русия, Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка. На срещата на върха през август 2023 г. лидерите на страните от БРИКС се договориха за влизането в организацията на Аржентина, Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ от януари 2024 г.

Но Аржентина отказа да се присъедини към БРИКС след идването на власт на президента Хавиер Майли.

 През март помощникът на руския президент Юрий Ушаков каза, че BRICS се стреми да създаде независима платежна система, базирана на цифрови валути и блокчейн.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: