Британският кабинет ще предложи „спорния" законопроект за Брекзит

Британският кабинет ще предложи „спорния" законопроект за Брекзит Снимка: pixabay.com

Британското правителство ще предложи за обсъждане новия законопроект за Брекзит, съобщи министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън.

Според някои от британските министри този законопроект, ако бъде приет, ще наруши международното право.

Джонсън заяви в свое изказване в Камарата на общините в парламента на Великобритания в сряда, че с предвидените промени в законодателството се стреми да промени споразумението между Великобритания и ЕС относно Северна Ирландия, което бе подписано през октомври 2019 г.

Лидерът на консервативната партия в Обединеното кралство също каза, че новият законопроект ще служи като протекция на Белфасткото споразумение, подписано през 1998 г., с което се постига траен мир между враждуващите сили в Северна Ирландия и се регламентира бъдещето на региона.

Целта на законодателните промени, които готвим, е помощ за вътрешния пазар на Обединеното кралство. Запазване на работните места, осигуряване на устойчив икономически растеж, гарантиране на сигурността и стабилността на вътрешния пазар във Великобритания."

Моето основно задължение е да поддържам териториалната цялост на Обединеното кралство, но също и да опазя мира в Северна Ирландия и Белфасткото споразумение."

За да се осъществи това, ние имаме нужда от особена правна регламентация, с която да можем да се предпазим от нерационални или особени тълкувания на подписания с ЕС протокол, което би довело до издигане на граница в Ирландско море", допълни британският премиер.

Готвеното ново законодателство бе сериозно критикувано от Брендън Люис, държавния секретар на Северна Ирландия, който по-рано през тази седмица заяви, че то нарушава международното право.

Бившият министър-председател на Великобритания Тереза Мей също се изказа негативно към политиката на правителството на Джонсън, като заяви, че намерението да се наруши международното право би довело до международна изолация за страната, защото никой не би се доверил на Великобритания, когато сключва с нея международни договори.

Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен заяви в свой пост в социалните мрежи, че „действията на Обединеното кралство са притеснителни, ще нарушат международното право и ще разрушат доверието между двете страни".

Британският парламент ще дебатира по новия законопроект днес, 10 септември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: