Испания спира „златните“ визи.

Испания спира „златните“ визи. Снимка: visaindex.com

Схемата за постоянно пребиваване на чуждестранни инвеститори работи на Иберийския полуостров от 2013 г.

Опцията „Златна виза” се разглеждаше като начин за привличане на крайно необходимите чуждестранни инвестиции след кризата в еврозоната, която засегна особено тежко сектора на недвижимите имоти в Испания, припомня ВВС. Според действащите досега условия, срещу покупка на имот на стойност най-малко € 500 000 чужденци получаваха право на постоянно пребиваване с възможност за гражданство в перспектива, както и значителни данъчни облекчения..

Според Transparency International, за 10 годишния период на действие Испания е издала общо 6 200 визи, разпределени по националности, както следва: 2 712 китайци, 1 159 руснаци, 203 иранци, 179 граждани на САЩ и 177 британци. Освен покупката на скъп имот, Испания предоставяше златна виза и в замяна на инвестиции от минимум € 2 милиона в държавни облигации или нови испански компании. Тази опция са използвали обаче едва 6% от „новите” испанци.

Огромната част от получилите испанска златна виза са се сдобили с имоти на атрактивни места като Мадрид, Барселона, Валенсия, Малага, Аликанте и Балеарските острови. От управляващата лява коалиция, която инициира прекратяването на схемата със златните визи казват, че практиката е поставила жилищния пазар под огромен натиск, задълбочавайки жилищните проблеми

„За хората, които живеят, работят и плащат данъците си на тези места, е почти невъзможно да намерят жилище на достъпни цени”, подчертава настощият премиер на Испания Педро Санчес. Той казва, че мотивът му да преустанови практиката на златните визи е да гарантира, че „жилищата са право, а не предмет на бизнес спекулации”. Миналата година неговото правителство дори прокара закон, който ограничи спираловидния растеж на наемите, станали практически непосилни за испанските граждани и средния клас туристи.. 

Опозицията смята, че причина за жилищната криза е надостатъчното предлагане и строителство на жилища, така че „Златна виза” няма да спаси положението. От своя страна управляващата коалиция представя решението си като подкрепа за испанските граждани и жилищните им нужди. Трябва обаче да се отчете и външният натиск.. След нахлуването на Русия в Украйна Европейската комисия настоятелно призова държавите членки на ЕС да ограничат подобни схеми от съображения за сигурност и заради високия риск от корупция и пране на пари.

От 2022 г. насам критикуваното „продаване” на право на пребиваване са прекратили някои от най-атакуваните дестинации като Обединеното кралство и Ирландия, докато Португалия преразгледа условията и спря издаването на златни визи срещу покупка на скъпи имоти. Други атрактивни страни като Италия, Гърция, Кипър и Турция затягат условията специално за граждани на Русия и страни, подозирани в подкрепа на тероризма.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: