Признаха за незаконно GPS-следенето на мигранти във Великобритания

Признаха за незаконно GPS-следенето на мигранти във Великобритания

От Организацията за контрол на данните

Използването от правителството на Обединеното кралство на GPS-тракери върху мигранти е признато за незаконно от Службата на комисаря по информацията (ICO), регулираща защитата на данните в страната, съобщава Wired.

Това решение идва след 18-месечна експериментална програма, в рамките на която до 600 мигранти бяха принудени да носят тракери на глезените си.

Пилотната програма, ръководена от Министерството на вътрешните работи, според становището на ICO е нарушила закона за защита на данните в Обединеното кралство. Агенцията посочва два ключови недостатъка - недостатъчна оценка на въздействието върху неприкосновеността на личния живот и липсата на прозрачност.

Наредбата задължава Министерството на вътрешните работи да обнови политикатата си за GPS проследяване в рамките на 28 дни. Освен това, ICO може да наложи глоба до 17,5 милиона британски лири (22 милиона долара) или 4% от оборота на Министерството на вътрешните работи, в зависимост от това, кое от двете е по-голямо, ако програмата бъде възобновена, без да се коригират и отстранят тези проблеми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: