Financial Times заговори за подготовка на "държавен преврат" в Лондон

Financial Times заговори за подготовка на "държавен преврат" в Лондон Снимка: Public Domain/President Of Ukraine

FT: консерваторите ще се опитат да свалят Сунак от поста премиер на Великобритания

Някои представители на Консервативната партия на Великобритания може да се опитат да отстранят премиера на страната Риши Сунак след местните избори на 2 май, съобщава вестник Financial Times.

Както отбелязва изданието, депутатите ще се опитат да инициират процедура за вот на недоверие към действащия премиер Сунак.

"Бил е разработен план за дестабилизиране или отстраняване на Сунак веднага след обявяването на резултатите от местните избори в Англия и Уелс", се казва в изявление на вестника, което се позовава на източници от Консервативната партия на Обединеното кралство.

Уточнява се, че сред тези консерватори, които искат свалянето на Сунак, има "пламенни привърженици" на бившите премиери Борис Джонсън и Лиз Трас.

"Проучванията на общественото мнение и изследванията във фокус групи показват, че нищо, от това, което прави Риши, няма значение... Хората просто не го харесват", казва източникът пред изданието.

По данни на Bloomberg, обсъждането на възможната замяна на Риши Сунак се провежда в парламента от няколко месеца и е предизвикано от редица грешки, разкриващи "неспособността на Сунак да взема бързи политически решения".

Риши Сунак оглави правителството на Великобритания през октомври 2022 г. Преди това той заемаше поста канцлер на хазната при правителството на Борис Джонсън.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: