Украйна ще получава годишно € 3 милиарда приходи от замразените руски активи в ЕС

Украйна ще получава годишно € 3 милиарда приходи от замразените руски активи в ЕС Снимка: english.nv.ua

С тези средства ще се финансират доставките на оръжия и ще се „стимулира отбранителна индустрия на страната”, се казва в проектозакон на Европейския съюз

Позовавйки се на документа, Bloomberg пише, че инициативата включва въвеждането на данък върху неочакваните печалби от конфискувани резерви на Руската централна банка. От 15 февруари 2024 г. тези средства ще се превеждат на всеки две години в бюджета на ЕС, а оттам ще отиват в Европейския фонд за мир, от който се плащат доставките на оръжие за Киев и в Бюджетния фонд на ЕС за Украйна (4-годишната програма за помощ на Украйна на стойност € 50 милиарда).

В същото време част от печалбата ще остане в депозитарите, които съхраняват активите, за да покрие разходите за тяхното управление и всякакви рискове, включително възможни ответни мерки от Русия

Този механизъм за помощ на Украйна ще бъде обсъден от лидерите на ЕС на предстоящата им среща в Брюксел тази седмица, като приемането му ще изисква одобрението на всички 27 страни членки на ЕС, пише Bloomberg. 

По този повод полският външен министър Радослав Сикорски заяви, че ЕС е взел „политическо, но не правно решение“ да използва печалбите от замразените активи на Русия, за да помогне на Украйна. Това потвърди шефът на европейската дипломация Жозеп Борел: „Не мога да кажа, че имаше единомислие, но имаше силен консенсус при вземането на това решение“.

САЩ дори призоваха средствата да бъдат конфискувани за подпомагане и възстановяване на Украйна, но няколко европейски страни, включително Франция и Германия, отказаха да предприемат такава стъпка, опасявайки се за стабилността на еврото и финансовата система на ЕС.

След руското нахлуване в Украйна страните от G7, ЕС и Австралия блокираха резерви на Руската централна банка в размер на около $ 280 милиарда. По-голямата част от тях (€ 191 милиарда) държе белгийският депозитар Euroclear. През 2023 г. средствата са генерирали около € 4,4 милиарда печалба. 

Според Кремъл, ​​блокирането на руски активи в чужбина е незаконно и дори „откровена кражба”. Руското финансово министерство заплаши да се обърне към съда и в отговор на конфискацията да предприеме „огледални мерки”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: