Фалшиви пощенски марки плъзнаха из Обединеното кралство

Фалшиви пощенски марки плъзнаха из Обединеното кралство Снимка: lbc.co.uk

Според експерти, източник на фалшификатите е Китай

На Острова започна разследване по случая, докато продължават да се трупат доклади с оплаквания, че марките, закупени от лицензирани магазини, всъщност са фалшиви. А писмо с фалшива марка, доставено от британските пощи (Royal Mail), се таксува с £ 5 за сметка на получателя, отбелязва ВВС.

В изявление говорител на Royal Mail каза: „Работим усилено, за да премахнем фалшивите марки от обръщение“. Според депутата от консервативната партия Иън Дънкан Смит, „Китай стои зад това“. Проблемът е, че дори пощенски експерти трудно различават оригинала от фалшификатите. От британските пощи съветват покребителите да наблюдават за недостатъци в перфорациите, блясъка по повърхността на марката или открояващ се цвят. 

Разследване на Daily Telegraph установи, че четири китайски компании са предложили да отпечатат до един милион фалшиви марки на седмица с продажна цена 4 пенса всяка, ако покупката се реализира преди марките да отпътуват за Обединеното кралство. Фалшификатите се предлагат за продажба на различни уебсайтове, откъдето ги купуват предимно малки търговци на дребно, без да разберат измамата.

Според експерт по сигурността, не е ясно доколко е замесено китайското правителство, но китайският произход на фалшификатите е съвсем ясен. От британското министерство на бизнеса настояват Royal Mail да направи всичко възможно, за да установи от къде идват фалшивите марки и как влизат във Великобритания. Задача на пощите също така е да предотвратят разпространението на фалшификатите в търговската мрежа, или ако вече са там, да ги изтеглят. 

От международния отдел на Royal Mail обясниха в програма на ВВС, че фалшивите марки са под 0.1% от всички марки на британския пазар, така че потребителите не бива да се притесняват, нито пък да развиват шпиономания. Фалшивите марки не са нещо ново на Острова. За да ги ограничи, през 2022 г. правителството въведе марките с баркод, което намали с 90% фалшификатите на пазара.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: