Брюксел е за начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина

Брюксел е за начало на преговори за членство с Босна и Херцеговина Снимка: aljazeera.com

Препоръката на Европейската комисия (ЕК) идва 8 години, след като западнобалканската страна кандидатства за членство в ЕС и малко повече от година, откакто е със статут на кандидат-член

Обявявайки решението, председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен каза: „Откакто ѝ предоставихме кандидатски статут, Босна и Херцеговина направи впечатляващи стъпки напред. Страната показва, че може да изпълни критериите за членство и стремежа на своите граждани да бъдат част от нашето семейство".

В годишната си оценка за напредъка на страните кандидатки за членство в ЕС, публикувана миналия октомври, ЕК посочи, че за да се придвижи напред кандидатурата на Босна и Херцеговина, са необходими по-нататъшни конституционни и избирателни реформи и по-добро съответствие на външната политика на страната с тази на ЕС. 

ЕК очевидно има предвид една от двете териториални единици на Босна и Херцеговина - Република Сръбска  и нейната неутрална позиция към руската агресия в Украйна, както и зачестилите срещи между Милорад Додик, президент на населената с етнически сърби територия, и руския президент Владимир Путин.

И все пак фон дер Лайен увери днес, че "Външната политика на Босна и Херцеговина вече е напълно в съответствие с нашата, което е от решаващо значение в тези времена на геополитически сътресения".

Много страни от ЕС, в т.ч. Австрия, Хърватия, Италия, Унгария и Словения, са на мнение, че Босна трябва да премине пътя към членството си в ЕС „с темпото на Украйна”. В отговор на днешното съобщение австрийският външен министър Александър Шаленберг обаче каза, че започването на преговори с Босна и Херцеговина е "силен сигнал за интеграцията на Западните Балкани" в ЕС.

Тази седмица ЕК вероятно ще оповести и преговорната рамка за присъединяването на Украйна и Молдова към ЕС. Както препоръката за членството на Босна и Херцеговина, така и ситуацията с Украйна и Молдова изискват одобрението на всички 27 лидери на държавите членки на ЕС, което се очаква на срещата на върха следващата седмица в Брюксел. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: