Британски политик обвини Борис Джонсън за загубата на юнионистите в Северна Ирландия

Британски политик обвини Борис  Джонсън за загубата на юнионистите в Северна Ирландия Снимка: stripes.com

Бившият евродепутат Бен Хабиб се опасява, че правителство, доминирано от „Шин Фейн”, ще върне на дневен ред идеята за обединена Ирландия, застрашавайки целостта на Обединеното кралство.

За Express.co.uk Бен Хабиб казва: „Резултатът е сеизмичен и с голяма вероятност - последната глава в края на Обединеното кралство. Борис Джонсън е виновен. С нито една своя стъпка той не успя да отстои британските интереси. Джонсън остави Северна Ирландия на благоволението на чужди закони и чужд съд – всичко, което се закле, че няма да направи, тъй като по негови думи това би застрашило самата тъкан на Обединеното кралство”.

Бен Хабиб критикува остро политиката на Джонсън след Брезкит и най-вече прословутия Протокол между Великобритания и Европейския съюз за избягване на т.нар. „твърда граница” между Ирландия и Северна Ирландия, целящ да улесни търговията по между им, въпреки граничните промени, възникнали в резултат на Брекзит. 

Бен Хабиб смята, че „Шин Фейн” са извлекли политически капитал, възползвайки се от „безпорядъка”, причинен от политиката на Джонсън, който е изоставил Демократическата юнионистка партия в Северна Ирландия „да се бори сама”. Бившият евродепутат вижда в това още един провал на големите идеи на Брекзит, прокламирани шумно от премиера на Великобритания, преди страната да напусне Европейския съюз.

Непосредствено след оповестяване на изборния резултат, лидерката на „Шин Фейн” Мишел О’Нийл, което вероятно ще стане министър-председател, вече обяви, че ще възроди идеята за обединена Ирландия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: