Рейтингът на Байдън започна расте след положителните промени в икономиката на САЩ

Рейтингът на Байдън започна расте след положителните промени в икономиката на САЩ Снимка: salon.com

Последните две проучвания - на The New York Times (NYT) и Siena College и на Financial Times (FT) и Ross School of Business към Университета на Мичиган показват, че настоящият президент топи преднината от няколко процента на Доналд Тръмп

През февруари, когато стана почти сигурно, че Тръмп ще бъде кандидатът на републиканците, рейтингът му се повиши до 48%, докато рейтингът на Байдън падна до 43%. Сега обаче анкетата на FT/Ross School of Business сочи, че 41% от американците одобряват икономическата политика на Байдън, срещу 36% миналия месец. 

В проучването на NYT/Siena College, в началото на април „маржът” между настоящия и бившия американски президент се е стопил до 1%, като Тръмп все още води с 46%, но подкрепата за Байдън е нараснала на 45%. 

Според анализатори, динамиката на промените е умерена, като същевременно в ключови щати с колебливи нагласи Байдън все още изостава в социологическите проучвания. Но като цяло, действащият американски президент е подобрил перспективите си да остане в Белия дом с няколко процента.

Анализатори виждат причината в два фактора: по-активната предизборна кампания на Байдън, захранвана с повече средства, но основно положителните икономически промени, което американските гласоподаватели отчитат като заслуга на настоящия американски президент. 

Трябва обаче да се отбележи, че положителните тенденции за Байдън са резултат главно от промяната на мнението сред младите хора и жените, докато афроамериканците и испаноезичните избиратели остават скептични.

Известен охлаждащ ефект сред поддръжниците на Доналд Тръмп може да имат и гръмките му изявления, които често не кореспондират с действителността и предизвикват въздаржаността на американците с присъщата им практичност. След като наскоро обяви, че ако бъде избран за президент, може да приключи войната в Украйна „за 24 часа”, Тръмп използва нападението на Иран срещу Израел, за да заяви, че ако той седеше на президентското кресло, „това нямаше да се случи”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: