Обединеното кралство: Brexit е исторически момент, сега настъпва Bregret

Обединеното кралство: Brexit е исторически момент, сега настъпва  Bregret Снимка: reaction.life

Под ударите на инфлацията и очаквайки увеличаване на данъците, все повече британци се чудят дали напускането на ЕС няма пръст в това и започват да говорят за „Bregret”, т.е., да съжаляват.

Причината за „разкаянието” е ясна: Великобритания е в по-лоша икономическа криза от европейските ѝ съседи - и британската общественост търси кого да обвини, пише New York Times. Проучвания на платформите YouGov и Statista от ноември и декември, сочат че подкрепа за Brexit вече изразяват 32% от британците, докато 56% смятат, че това е било грешка, а между 11% и 14% не знаят. 

Разискванията са още по-разпалени, след публикация на лондонския The Sunday Times, че премиерът Риши Сунак обмисля по-тясно споразумение с ЕС по модела на Швейцария. Той обаче бързо се дистанцира от идеята, приписвайки твърдението на „високопоставени правителствени източници“.

Разбира се, никой не прогнозира, че Великобритания ще се стреми да се върне в Европейския съюз, но политически анализатори казват, че мрачните икономически данни и нарастващите обществени настроения срещу Brexit, ще отворят нова глава в отношенията на Великобритания  с останалата част от Европа. 

„Духът излезе от бутилката и това, което започва, е много по-фундаментален дебат. Какъв е пътят – Швейцария или Норвегия?” – така поставя въпроса консултантската компания за политически риск Eurasia Group, споменавайки скандинавската страна, която е в още по-тесни връзки с ЕС от Швейцария, също без да е член

Да се прецени доколко Brexit е причина за сегашните неволи на Великобритания обаче е трудно и икономисти дори виждат в ситуацията продължение на финансовата криза от 2009 г., която настъпи в резултат от неадекватни инвестиции и спадаща производителност. Bank of England наскоро предупреди, че рецесията може да продължи две години. Сред страните от G 7, само британската икономика е по-свита сега, отколкото преди началото на пандемията и наскоро Индия я измести от петото място сред големите икономики.

В неотдавнашна прогноза, Службата за бюджетна отговорност изтъкна, че Brexit е оказал „значително неблагоприятно въздействие“ върху търговията на Великобритания и е изострил недостига на работна ръка – както показа и миналогодишната криза с горивата, която доведе до километрични опашки пред бензиностанциите, скандали, безредици и празни резервоари дори за линейките. От тогава настронията Bregret набират все по-голяма сила.

Ако не са на Риши Сунак, идеи за британски отношения с Европа в швейцарски стил определено има – но няма индикации, че ЕС би се съгласил на подобни договорености, особено след като Великобритания не се съобразява с част от споразуменията, приети при излизането ѝ от ЕС. 

Още по-малка е вероятността британските консерватори с мощния си евроскептичен фланг да приемат подобно развитие, докато се опитват безуспешно да представят Brexit като положителен фактор за БВП, който уви, продължава да спада.

Политически анализатори отбелязват, че провеждайки Brexit, Великобритания се раздели преждевременно с трима министър-председатели от торите – и се чудят дали лейбъристите няма „да осребрят” това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: