Мистерия с неприлични телефонни предложения към политици в Уестминстър

Мистерия с неприлични телефонни предложения към политици в Уестминстър Снимка: thenational.scot

Лица, нарекли се „Чарли” или „Аби” месеци наред „ухажват” през WhatsApp мъже и жени от политическите среди в централния лондонски квартал

Първоначалните предположения бяха за класическа схема на „златотърсачи” от двата пола, преследващи дебели портфейли. Някои побързаха да посочат с пръст известни „враждебни държави“, опитващи се да създадат компромати, които впоследствие да използват, тъй като в района около Уестминстърското абатство са разположени важни британски институции като Британския парламент, Бъкингамския дворец, Британския кралски съд и култовата улица „Даунинг Стрийт”, където на № 10 живеят британските министър-председатели. 

ВВС News се опитва да систематизира данните и да отговори кой стои зад измамата (ако е това) и какво искат „Чарли” и „Аби”. 

Първоначално подозренията се ограничиха до Консервативната партия, след като неин депутат призна, че е потърсил късмета си в приложение за запознанства. Оказва се обаче, че телефонните флиртове са започнали на 23 септември миналата година, в деня на откриването на годишната конференция на либералдемократите. Тогава за първи път около 20-годишен русокос хубавец, представил се се като „M-xl” и „Чарли” изпраща снимката си и гей-предложение за „чат, приятелство или връзка”, наред с въпроси за „горещи” истории, клюки и снимки от средите на политическата класа.

Използваното в случая приложение показва профилите на хора в най-близка дестинация, така че първите подозрения в Уестминстър се насочват към… Уестминстър. Версията обаче отпада, след като няколко седмици по-късно M-xl атакува с голи снимки и мъже делегати на конференцията на лейбъристите в Ливърпул, включително по време на кафе-паузи в близки до конферентната зала барове. 

Не е ясно дали M-xl е действал в Ливърпул на място, или от Лондон, но има подозрения, че е бил сред обслужващия персонал и на двете конференции. Отново в Ливърпул в „акцията” се включва и „Аби”. И тъкмо подозренията се разразяват епидемично, настава тишина, нарушена едва миналата седмица, когато британски депутат алармира лондонската полиция, службата по сигурност в парламента и ВВС News, че през март е бил атакуван с твърде „откровени” снимки и предложения от неидентифициран номер.

Изглежда, че тази гласност предизвиква източника на „розовите” телефонни предложения. От март насам подобни оплаквания са подали множество британски политици и политически журналисти, при особено интензивен трафик миналата събота, включително късно през нощта. От съображения за дискретност, никой от атакуваните не е осъзнал веднага, че е част от по-широка таргет-група – поне до 2 април, когато Politico разгласява историята. 

Най-големият въпрос остава кой стои зад това, но изглежда нито разследващи журналисти, нито полицията знаят. Първоначалната версия за действия на враждебни държави е напълно отхвърлена, тъй като според службите за сигурност съобщенията не показват висока сложност, което почти изключва кибератака на ниво държава. 

Тогава кой? И още повече защо? На тези отговори отново пречи дискретността или чувството за срам, но някои от засегнатите, получили неприлични снимки, намекват, че са били изнудвани. Въпрос без отговор остава и мащаба на нежеланите съобщения, макар че журналисти от ВВС  News съобщават за поне един нов обект ежедневно.

Това според полицията означава, че „източникът”, бил той M-xl, „Чарли” или „Аби”, вероятно скоро ще премине към по-сложни атаки – и по-големи претенции. По този повод журналисти припомниха не особено популярния случай с „откраднатия” телефон на Лиз Тръс, която зае премиерското кресло на Обединеното кралство с много амбициозни планове, но едва след малко повече от месец внезапно подаде оставка - след като „изгуби” телефона си. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: