Първият световен конкурс за красота „Мис ИИ” вече е факт

Първият световен конкурс за красота „Мис ИИ” вече е факт Снимка: Euronews

Множество виртуални красавици, генерирани с помощта на изкуствен интелект (ИИ) ще се състезават в т. нар. The Fanvue World AI Creator Awards (WAICAs)

Дистопичен кошмар или бъдещето на конкурсите за красота? Отсъдете сами, казва Euronews. Победителката „Мис ИИ” и двете ѝ подгласнички – или по-точно създателите им, ще се борят за дял от наградния фонд ($20 000). Участничките ще бъдат оценявани по три критерия, наречени от организаторите „класически аспекти”: външен вид, поведение и отговори на поредица въпроси, включително "Каква би била единствената ти мечта да направиш света по-добро място?"

След прецизна „цедка”, участничките във Fanvue Miss AI ще бъдат сведени до топ 10, като първите три ще бъдат обявени на онлайн церемония по награждаването следващия месец. Разработчикът и създател на „победителката” ще си „тръгне” от събитието с $ 5 000 в брой и "менторска програма за творци" на стойност $3 000.

Според основателите на конкурса, има реален шанс събитието да се превърне в „Оскарите на икономиката на създателите на ИИ“. Сред членовете на журито (2 х 2 хора и ИИ-креатури) са и двама виртуални съдии: Емили Пелигрини, която миналата година се прочу, получавайки купища писма от знаменитости, очивидно повярвали, че пишат на реална личност, и Айтана Лопес, испански ИИ-модел с розова коса, която печели за създателите си до € 10 000 евро на месец, като представя дрехи на различни по-малки модни марки. 

The panel of judges - two human, two AI generated
Журито, снимка - Euronews

Британската историчка Сали-Ан Фосет – един от „човешките” членове на журито, скоро каза пред Daily Mail: „Интересното е, че има толкова много паралели между състезателките в реалния живот и създателите на ИИ, особено в начина, по който се ангажират с публиката си” 

На фона на опасенията, че ИИ заплашва сигурността на работните места и творческите професии, навлизаненето на технологията в индустрията на конкурсите разчита на критиките към „човешките” конкурси за красота, които често са обвинявани, че „дехуманизират” жените. „Очевидно, ще избегнем този куршум, след като състезателките ни не са хора”, смятат организаторите. 

Съществува обаче и рискът, „човешката” аудитория да прецени, че конкурс от такова естество допълнително изостря нереалистичните стандарти за красота чрез компютърно генерирано „съвършенство“. Освен това конкурс за „Мистър ИИ” все още няма и това подхранва опасенията от мизогиния в нормите за красота,  свързани с пола.

Колкото до „задължителния” въпрос към ИИ-миските „Каква би била единствената ти мечта да направиш света по-добро място?“, растящата армия критици на WAICAs догаждат в него колкото шега, толкова и токсичност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: