Британските шофьори - със „зелена карта" при пътуване в ЕС

Британските шофьори - със „зелена карта" при пътуване в ЕС Снимка: geograph.ie

От 1 януари 2021 г. шофьорите в Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, трябва да се сдобият със специален документ, който ще им позволи да пътуват в съседната Република Ирландия и в останалата част на Европейския съюз.

Така наречената зелена карта ще е доказателството, че автомобил с регистрация на държава извън ЕС може да се придвижва легално на неговата територия.

Според първоначалните планове за Брекзит, границата между Северна Ирландия и Република Ирландия трябва да остане отворена за преминаване.

Изискването за специален документ относно превозните средства създава опасение, че може да възникнат допълнителни разходи за пътуващите, както и още проблеми между ЕС и Великобритания заради различните им правила относно придвижването.

Ако това изискване се въведе, бюрокрацията ще се утежни още повече. От застрахователния сектор съобщават, че вече има наредба, която ви задължава да имате „зелена карта", за да си направите застраховка", заяви  Джон Мартин, мениджър в Асоциацията за пътни превози в Северна Ирландия.

Ако застрахователните компании започнат да налагат такси за издаването на „зелена карта", която има ограничен период на действие, това ще натовари още повече превозвачите. Те вече са принудени да покриват възникналите вследствие на Брекзит, извънредни разходи, допълни Мартин.

Мотористите няма да имат нужда от специални документи, с помощта на които да преминават границата.

Въвеждането на изискването за „зелена карта" създава притеснения у жителите на малкото градче Нюри, което се намира на границата с Република Ирландия, в пределите на Северна Ирландия.

Живея на север от границата и работя на юг от нея. Очевидно е, че пътувам често и въвеждането на подобен документ за придвижване би ми създал сериозни неудобства. Особено ако трябва да кандидатствам често за тази „зелена карта", заяви гражданин.

Според ирландското правителство подобни изисквания ще са първите от много, които поетапно ще се въвеждат:

Брекзит ще доведе със себе си до множество промени, голяма част от които няма да са особено приятни за никого от нас. За съжаление, това ще се отрази на всички, които живеят и работят от двете страни на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия", отбеляза ирландският министър по европейските въпроси Томас Бърн.

Европейската комисия въведе изискването за „зелена карта" за автомобили, влизащи на територията на съюза, които не са регистрирани в държава членка на ЕС. Това изискване може и да се промени по време на преговорите между ЕС и Великобритания, но засега няма знаци това да стане", завърши Бърн.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: