Ирландците събраха € 5 милиона в помощ на Украйна – и не само това

Ирландците събраха € 5 милиона в помощ на Украйна – и не само това Снимка: newstalk.com

Подкрепата на държавно ниво на страните от ЕС за Киев редовно се отразява в медиите, но гражданските инициативи често остават в сянка.

Освен събраните € 5 милиона, група украински лекари, работещи в ирландското здравеопазване предостави на Украйна над € 780 000, плюс жизненоважни медицински консумативи и линейки, а гражданска инициатива за подкрепа на украинци с увреждания събра още над € 477 000. 

Данни, публикувани миналата седмица от Централната статистическа служба (CSO), показват, че от началото на руската агресия, общо 47 962 души от Украйна са намерили убежище в Ирландия.

Ирландката Дженифър Дръм стартира инициатива в платформата GoFundMe, за да подкрепи украински баща, съпругата и трите му деца да дойдат в Ирландия, съобщава indy100.com. Ярослав Сидоришин е живял при ирландски семейства като малко момче, след катастрофата в Чернобил. Сега заедно със семейството си, отново е потърсил безопасност в Ирландия и вече си е намерил работа.

Г-жа Дръм написа в сайта на GoFundMe: „Осигурипме им самолетни билети до Дъблин и им помаме да се установят. Купихме на децата униформи и пособия за училище, а за домакинството – пералня и хладилник. Надявам се, че сме помогнали поне за тяхната независимост”.

През последните четири месеца събраният фонд е използван за доставки на храна, стартиране на денонощна гореща линия и психологическа подкрепа за украинските бежанци в Ирландия.  Осъществена е евакуацията на над 120 души от опасни зони в Украйна, осигурени са лекарства за 245 души, евакуирани с линейки са 21 души с тежки увреждания.

Междувременно ирландският посланик в Украйна Терез Хийли посрещна с ентусиазъм възобновяването на работата на посолството в Киев. „Тук съм, защото избрах тази длъжност и не искам да съм никъде другаде“, заяви г-жа Хийли. Според нея е „невероятно как украинската система функционира толкова добре при такъв силен натиск. Но когато опознаете украинския народ, не е толкова изненадващо. Те са необикновени хора, които работят в необикновени ситуации и искат страната им да бъде отворена и да могат да избират съдбата си”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: