Великобритания съживява имотния пазар с лихва по ипотечните кредити под 1%

Великобритания съживява имотния пазар с лихва по ипотечните кредити под 1% Снимка: cnbc.com

Продуктът Own New Rate Reducer стартира на 26 февруари в сътрудничество с три строителни компании, като други ще се присъединят на 4 март

Кредитният инструмент ще засегне само покупката на нови жилища, предвиждайки и възможността в зависимост от етапа на изграждане на избрания от дом, строителната компания да свали цената му с 3% до 5%. Тази сума отива направо при ипотечния кредитор и в последствие може да намали още лихвения процент. 

Създателят на Own New Rate Reducer Елиът Дарси каза пред Financial Times: „Нашата цел е да направим собственото жилище и ипотечното кредитиране в тази страна отворени за повече хора и сме уверени, че продуктът ни ще го постигне, заедно с националните кредитни институции и строителните компании, които са част от схемата”.

Въпреки това, много експерти критикуват новия продукт, изразявайки съмнения дали схемата е замислена в полза на купувача, или на кредитните институции и строителните фирми. 

„Без съмнение тези достъпни ипотеки ще повишат цените на жилищата и вместо облекчение за купувачите, в крайна сметка ще се стигне до шок от крайния резултат, който вероятно ще е бедствие”, казват от Mint FS, фирма – кредитен консултант. 

За Европа подобен продукт засега не се предвижда, пище Euronews. Представяйки данни за ипотечното кредитиране на континента, в доклада си от ноември 2023 г. Statista посочва факторите за движението на лихвените проценти – „инфлация, икономически растеж, парични политики, пазара на облигации и цялостните условия на жилищния пазар“. 

Именно тези обстоятелства според Statista са причина за скока на лихвените проценти, включително при жилищното кредитиране, където през 2022 г. ипотечните лихви се удвоиха, достигайки в Унгария 10%, през първото тримесечие на 2023 г, при около 3.5% през 2022.

Сравнителният анализ сочи още, че лихвите по ипотечните кредити обикновено са по-ниски в скандинавските страни поради финансовата стабилност и надеждността на кредитополучателите. Същевременно страните с по-стабилни имотни пазари като Франция, Австрия и Германия обикновено поддържат най-високите цени на новите жилища в Европа. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: