И Ирландия ще обсъжда неутралитета си

И Ирландия ще обсъжда неутралитета си Снимка: irishbuildingmagazine.ie

През юни ирландското правителство ще проведе национален форум за международната политика за сигурност на страната.

В рамките на четири дни ще се организират консултативни срещи в Корк, Голуей и Дъблин, съобщава rte.ie, позовавайки се на изявление на вицепремиера и министър на отбраната Мишел Мартин. На пресконференция на правителството той каза, че форумът няма да се съсредоточи само върху дилемата за неутралитета, но ще разгледа и широк спектър въпроси – като „еволюцията” на запахите за Ирландия, включително в ирландски води, както и в киберпространството. 

Според Мишел Мартин, страната трябва да отговори на новата реалност и традиционната ѝ политика на военен неутралитет не я освобождава от тази необходимост. Той заяви още, че в момента правителството не обмисля възможността за изоставяне на неутралитета, макар че намекна за такива планове още през март 2022 г.

На фона на увеличените инвестиции в отбраната, форумът ще започне широка дискусия за външната политика и политиката на сигурност на Ирландия, с участието на експерти по международни отношения и обществена сигурност, както и представители на академичните среди и гражданското общество. 

Форумът ще следва модела на Гражданско събрание (Citizen's Assembly) и ще разгледа варианти на политиката за сигурност и значението им за неутралитета на Ирландия, предвид фундаменталната промяна в ситуацията със сигурността в Европа след руското нахлуване в Украйна. След форума, независима авторитетна фигура ще представи резултатите в доклад, който може да стане основа за препоръки към правителството. 

Руската инвазия в Украйна, „отказа” от неутралитета им Швеция и Финландия и двете страни кандидатстваха за членство в НАТО, като на 4 април Финландия официално стана 31-вата страна в Алианса. Възможността за отказ от военен неутралитет обсъждат също Швейцария и Япония

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: