Световната банка: Очаква ни десетилетие на разочароващ растеж

Световната банка: Очаква ни десетилетие на разочароващ растеж

Световната банка очаква пандемията да има дълготрайни неблагоприятни ефекти върху световната икономика, влошавайки забавянето, което вече беше прогнозирано преди началото на пандемията, пише CNBC. Светът може да се изправи пред „десетилетие на разочароващ растеж", ако не бъдат въведени цялостни реформи, смятат експертите на банката. 

Очаква се световната икономика да се разшири с 4% през 2021 г. след свиване с 4,3% през 2020 г., заяви Световната банка, но в същото време предупреди, че нарастващият брой на инфекции с COVID-19 и закъсненията в разпространението на коронавирусните ваксини могат да ограничат икономическото възстановяването до едва 1,6% тази година. 

За нашата страна Световната банка очаква нарастване на БВП през тази година с 3,3% при предишна прогноза, направена през юни 2020 г., за по-добър растеж с 4,3%. В същото време обаче експертите прогнозират по-слабо свиване на БВП на България през миналата година с 5,1% при предишна прогноза за спад с 6,2%. 

За 2022 г. Световната банка прогнозира известно ускоряване на растежа на българската икономика с 3,7 на сто. Полугодишната прогноза показва, че сривът в бизнес активността поради пандемията е малко по-малък от предишната прогноза. Възстановяването е по-слабо и все още е подложено на значителен риск в низходяща посока, отбелязват анализаторите. 

Краткосрочните перспективи остават силно несигурни. Низходящият сценарий, при който инфекциите продължават да нарастват и пускането на ваксината се забавя, може да ограничи глобалната експанзия до 1,6% през 2021 г.", се казва в изявлението на Световната банка. 
При успешен контрол на пандемията, обаче, и при по-бърз процес на ваксинация глобалният растеж може да се ускори до близо 5%, се казва в последния доклад „Глобални икономически перспективи". 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: