Задава ли се глобална война на хоризонта?

Задава ли се глобална война на хоризонта? Снимка: businessinsider.com

След пандемията, трусовете в хранителното продоволствие, енергийна криза и войната в Украйна, песимистичните очаквания завладяват мислите на все повече хора.

Аналазитори проучват общественото мнение, претеглят фактите, търсят – и намират аналогии в историята и споделят мрачните си предположения в медиите. Онлайн-платформата Statista публикува резултатите от проучване за 2022 г., проведено сред експерти по риска в големи застрахователни компании, включително AXА, което на свой ред рисува песимистични прогнози за развитието на настоящата геополитическа ситуация. 

Според проучването, големо мнозинство от анкетираните експерти казват, че настоящата глобална ситуация може да доведе до редица обезпокоителни последици. Продължаващи в бъдеще нива на напрежение посочват 95% от анкетираните, за 94% то ще се разпространени по целия свят, 91% от отговорите предвиждат заплаха за националните хранителни и енергийни доставки, а най-тревожната прогноза за  глобална война дават 84% от анкетираните.

Както предупреди наскоро Бюлетинът на атомните учени, чиято е идеята за Часовника на Страшния съд, „войната на Русия срещу Украйна повдигна дълбоки въпроси за начина, по който държавите си взаимодействат, подкопавайки нормите на международно поведение, залегнали в основата на успешните реакции при различни глобални рискове“.

В края на януари британското издание The Week посочи, че с нарастването на напрежението между Запада и неговите антагонисти, растат и страховете, че прокси войните може да прераснат в по-широк въоръжен конфликт.

Този обаче може да се окаже фатален за човечеството, така че изглежда е време да си припомним максимата на влиятелния английски политик от XVIII век Едмънд Бърк: „Единственото, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: