The Royal Society: големите градове се развиват като ракови тумори

The Royal Society: големите градове се развиват като ракови тумори Снимка: https://pixabay.com/

Градостроителите не са лекари

 Те не трябва да обмислят как ракът расте и се разпространява, за да си свършат работата. Но може би трябва. Новото проучване е публикувано в Journal of the Royal Society Interface.

 

Големи градове като Лондон и Сидни странно растат като ракови тумори, показва ново проучване. Същите ключови фактори, които стимулират растежа на рака, също изглежда стимулират разпространението на градските пространства, казват изследователите.

 

Екипът, ръководен от учен по градския климат Изабела Капел-Тимс от Университетския колеж в Лондон (UCL), казва, че разбирането на приликите може да ни помогне да изградим по-добри градове в бъдеще.

 

Математическите модели показват, че през последните 180 години британската столица бързо е нараснала по размер, за да се превърне в разпръснатия метрополис, който познаваме днес.

 

Първоначалният град Лондон, който е съществувал през Средновековието, е известен като "квадратната миля". Целият съвременен Лондон вече е повече от 600 пъти по-голям от това историческо „ядро“.

 

За да достигне такъв огромен размер, столицата расте като рак между 1831 и 2011 г. Математическите модели показват, че преди появата на градската железопътна мрежа, населението на Лондон е било концентрирано в малък централен район. Дългите пътувания до покрайнините бяха скъпи и трудни.

 

Използването на влакове обаче позволи преминаване към крайградски живот, което позволи на жителите да живеят все по-далеч от центъра.

 

Тази тенденция изглежда се случва в други градове по света: хората обичат да живеят в райони с по-малка гъстота на населението, ако има транспорт до централната зона.

 

Тази динамика, казва международният екип от изследователи, е сравнима с начина, по който кръвоносните съдове в раковите тумори поникват и се разделят, създавайки нови „пътища“ към развиващата се тъкан.

 

Този процес, наречен ангиогенеза, позволява на рака да расте повече от няколко милиметра; Кръвоносните съдове доставят кислород и хранителни вещества до клетките по-далеч, отколкото би могла дифузията.

 

Същият принцип изглежда верен за много големи градове по света, като Лондон, Вашингтон, Париж и Сидни, както и за различни системи за обществен транспорт, различни от влаковете.

 

Когато учени от UCL се обединиха с изследователи от университета в Сидни, те откриха, че австралийският пристанищен град се разраства по същия начин като Лондон. Използвайки данни от 1851 г. до 2011 г., моделите показват развитието на железопътната система на Сидни и градското население рамо до рамо.

 

Както при Лондон, двата най-големи фактора, които изглежда определят растежа на австралийския град, са масата на населението му и неговата взаимосвързаност. Това са същите фактори, които контролират растежа на раковата тъкан.

 

Днес светът преживява „ускорена урбанизация и дигитализация“, обясняват авторите на изследването, като градовете „обикновено се разглеждат като големи машини или логистични системи, които могат да бъдат управлявани чрез интервенции отгоре надолу“.

 

Но всъщност, твърдят те, градовете "се държат като сложни адаптивни системи, които се развиват - до известна степен - като живи организми".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: