Световната банка ще увеличи дела на финансирането на климатичните проекти

Световната банка ще увеличи дела на финансирането на климатичните проекти Снимка: wikipedia.org

Световната банка от 2025 г. ще увеличи дела на финансирането на климатични проекти до 45%

Световната банка реши да увеличи дела на годишното си финансиране за проекти, свързани с климата, от 35 на 45%, като насочи към тези цели от 2025 г.повече от 40 милиарда долара, съобщи ръководителят на Световната банка Аджай Банга в речта си пред на 28-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP28) в Дубай.

"За да засили борбата с изменението на климата, групата на Световната банка реши да насочи 45% от годишното си финансиране за финансовата година от 1 юли 2024 г. до 30 юни 2025 г. към проекти, свързани с климата. Увеличаването на амбициите означава използването на повече от 40 милиарда долара за тези цели, което е с около девет милиарда повече, отколкото беше планирано по-рано", уточни той.

През 2021 г. Световната банка обяви за целта си да отделя до 2025 г. средно 35% от годишното си финансиране за проекти, свързани с климата, но от юли 2022 г. този показател е средно 36,3%.

Както се уточнява в прессъобщението на банката, освен подобряването на устойчивостта и адаптирането към климатичните промени сред най-засегнатите от техните последици, проектите на групата на Световната банка също така ще се съсредоточат върху опазването на екосистемите и биологичното разнообразие, за да се защити здравето на хората и планетата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: