Ситуацията около кариерата на Кристалина Георгиева става все по-гореща

Ситуацията около кариерата на Кристалина Георгиева става все по-гореща Снимка: livemint.com

Под надслов „Световната банка и Китай”, The Еconomist пита защо шефът на Международния валутен фонд трябва да подаде оставка и веднага отговаря – скандалът с данните за Китай поставя под съмнение доверието към МВФ

През 2003 г. Световната банка стартира класацията Doing Business, която оценява бизнес-условията в различните страни по света. В резултат на незадоволителната си класация, през 2017 г. Китай облекчи бюрокрацията, намали данъците за бизнеса, оптимизира регистрационния режим и въведе електронни печати. 

Напредъкът на Китай илюстрира значението на класацията на Doing Business, като добър ориентир за правителствата и  инвеститорите. 

Скорошно разследване обаче обвини настоящия председател на МВФ Кристалина Георгиева и бивш изпълнителен директор на Световната банка, че по нейно настояване данните за Китай са били манипулирани, в резултат на което азиатският гигант се е придвижил по-напред в класацията и то в момент, когато  Световната банка е разчитала на подкрепа от Китай за увеличаване на капитала си. 

МВФ и Световната банка обещават обективно разследване, което вече е в ход, включително с помощта на външната юридическа фирма Wilmer Hale. Въпреки това, сп. Economist призова Георгиева да подаде оставка заради предполагаемата ѝ роля в спора. Тазгодишният опус на Doing Business за момента е спрян, а Георгиева оспорва тълкуването на намесата ѝ.

На нейна страна застана бивша служителка на Световната банка, подробно запозната с проверката на данните за класацията. В многобройни постове в Twitter Шанта Девараджан, професор в университета в Джорджтаун, заяви, че твърдениeто на Wilmer Hale за „ненужен натиск” от страна на Георгиева върху екипа, изготвящ Doing Business, е „извън достоверността“.

 Девараджан пише, че никога не е почувствала дори намек за натиск да промени резултатите на Китай и подчертава, че адвокатите на Wilmer Hale всъщност манипулират нейно интервю, пропускайки най-важната за случая част от него. „Насоката на Георгиева беше да се проверят стриктно данните за Китай, заради предприетите положителни реформи, без да се нарушава почтеността на Doing Business. Именно тази последна част от фразата в интервюто пропускат адвокатите, наети от банката”, пише Девараджан.

Според Economist обаче, ситуацията с Георгиева подкопава доверието в МВФ като източник на макроикономически данни и посредник между икономическите сили. „Ръководителят на МВФ трябва да държи баланса, докато двама от най-големите му акционери, САЩ и Китай, се изправят един срещу друг в нова ера на геополитическо съперничество“, каза списанието и добавя, че критиците на МВФ вече цитират случая като доказателство, че международните органи не могат да се противопоставят на Китай. „Ето защо г-жа Георгиева, уважаван служител на няколко международни институции, трябва да подаде оставка“, твърди редакционният коментар на Economist.

Джоузеф Стиглиц, бивш главен икономист на Световната банка нарече доклада на Wilmer Hale „секира“ и каза, че персоналът на Doing Business, също е заявил, че не са били обект на натиск от страна на Георгиева през 2017 г., съобщава Reuters. Освен това Стиглиц логично поставя въпроса защо не се коментират действията на настоящия шеф на Световната банка Дейвид Малпас (номинация на Доналд Тръмп), след констатирани нередности с рейтинга на Саудитска Арабия, появили се по негово време. 

Позицията на Кристалина Георгиева отдавна се атакува от Републиканската партия на САЩ и администрацията на бившия американски президент Доналд Тръмп. 

Кристалина Георгиева отрича доклада на Wilmer Hale и е ангажирала фирмата за връзки с обществеността SKDK, за да отхвърли обвиненията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: