Световната банка: ИИ ще измени 25% от всички работни места само за пет години

Световната банка: ИИ ще измени 25% от всички работни места само за пет години Снимка: https://pixabay.com/

През следващите пет години изкуственият интелект (ИИ) ще измени почти една четвърт от работните места в света

Работните места също ще бъдат засегнати от цифровизацията, прехода към чиста енергия и преразпределението на веригите за доставки.

Това се съобщава в доклад на Световната банка (СБ), цитиран от Bloomberg.

Според Световната банка в началните етапи въвеждането на ИИ в работата на хората ще доведе до сътресения на пазара на труда. В същото време като цяло през следващите пет години влиянието на повечето нови технологии върху пазара на труда ще бъде положително. Според анализаторите на СБ необходимостта от специалисти по киберсигурност, големи данни и технологии за устойчиво управление ще бъдат основните фактори за ръста на заетостта в света.

Както следва от доклада, появата на технологии като ChatGPT ще автоматизира или замени позиции, които са свързани с комуникация и координация на процеси. Около 75% от 800-те компании, анкетирани от Световната банка, казаха, че ще въведат ИИ в работата си през следващите пет години. Според техните оценки в резултат на това ще бъдат съкратени до 26 милиона работни места. Съкращенията ще засегнат служители на административни и счетоводни позиции, включително касиери и счетоводители.

В същото време, според СБ, основна заплаха за заетостта сега представляват макроикономически фактори: забавяне на икономическия растеж, липса на предлагане и инфлация.

Световната банка смята, че нови работни места ще бъдат създадени благодарение на инвестициите в прехода към екологични технологии, както и широкото преориентиране на глобалните вериги за доставки.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: