Метеоролозите по света отчетоха рекордно топъл март

Метеоролозите по света отчетоха рекордно топъл март Снимка: asiaone.com

Ранният пролетен месец продължи рекорда на февруари, отбелязайки все по-високи средни температури вече десет поредни години

Това накара учените да заговорят за „неизследвани територии” в изменението на климата, или нова фаза на още по-бързи климатични промени, пише ВВС, позовавайки се на Гавин Шмид, директор на Института за космически изследвания „Годард“ към НАСА. 

Според службатата на ЕС за изменението на климата „Коперник“, март 2024 г. е бил с 1,68 градуса по Целзий по-топъл от „прединдустриалните“ времена – т.е., преди хората да започнат да горят големи количества изкопаеми горива. Търсейки причини за поредния температурен рекорд, учените отчитат климатичния феномен Ел Ниньо, който започна миналия юни и достигна върха си през декември. Но температурните рекорди по света започнаха силно още през миналия септември, докато Ел Ниньо все още се развиваше, така че не обяснява напълно затоплянето

Настоящият Ел Ниньо вече отслабва и вероятно ще приключи през следващите няколко месеца. Според прогнозите, с настъпването на антипода му Ла Ниня по-късно тази година може да започне охлаждане на океанската повърхност и временен спад на глобалните температури. 

Д-р Гавин Шмид признава: „Нашите прогнози за спецификата на 2023 г. се провалиха доста драматично и става все по-трудно да се предвиди какво ще се случи в бъдеще“.

Така че и прогнозите, и перспективата до къде ще стигне глобалното затопляне  остават несигурни. Учените са сигурни в едно – начинът да бъдат овладени покачващите се температури е бързото намаляване на емисиите парникови газове, които затоплят планетата. 

Д-р Анжелик Мелет от френския научен институт Mercator Ocean International е ясна: „Разбирам предизвикателствата, но също така е вярно, че ако не действаме, се ангажираме с бъдеще, в което температури като през 2023 г. ще бъдат новото нормално. Колко бързо ще настъпи? Зависи от нас".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: