Министър Лъчезар Борисов: Всичко съгласуваме с бизнеса

Министър Лъчезар Борисов: Всичко съгласуваме с бизнеса Снимка: pyxabay

Антикризисният ресурс, инвестиран в икономиката, е доста голям. Отговорността е огромна, боря се за скорост, публичност и прозрачност. Всичко съгласуваме с бизнеса...

В момента сме в процедура на геометрично ускоряване, до края на годината и в началото на следващата ще имаме още средства, които ще бъдат инвестирани в бизнеса.“ Това заяви пред БНР министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Той поясни, че помощта за предприятията, която минава през Българската банка за развитие (ББР), е гаранционна и процедурата се разширява - увеличава се размерът на кредитите и се облекчават условията към банките.

„На заседание в сряда ще се случи същото за кредитите за физически лица, които се гарантират от ББР и са безлихвени. Ще увеличим лимита за физическо лице до 6900 лв. и ще облекчим условията.

Стартира и процедура - до 3,5 млн. лв. кредити през Фонда на фондовете. Общият ресурс, който бихме могли да мобилизираме в банковия сектор през ББР и Фонда на фондовете, е около 2,8 млрд. лв.

 Борисов допълни, че мерките, които се изпълняват, са с осигурени налични средства.

Ресурсът не е малък и мерките ще успеят да продължат и през цялата следваща година... Има буфери в икономиката. Наблюдава се устойчивост на бизнеса. Добрите сигнали идват от големите инвестиционни проекти, по които работим. От предварителните данни за третото тримесечие на БВП се вижда, че инвестициите започват да дават добри сигнали за възстановяване по отношение на загубеното - структурата на БВП и показателят бруто-капиталообразуване.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: