Фондът на НАТО за иновации подкрепя български фирми

Фондът на НАТО за иновации подкрепя български фирми Снимка: Министерство на иновациите и растежа

Министерството на иновациите и растежа представи пред български фирми възможностите за подкрепа от Фонда на НАТО за иновации

Министерството на иновациите и растежа организира информационен ден в София, на който бяха представени възможностите за финансиране на български фирми и проекти по линия на Фонда на НАТО за иновации. Предприемаческата екосистема беше запозната с инвестиционната стратегия на Фонда и ключовите области, на които ще бъде поставен фокус пред следващите години. 

Фондът за иновации на НАТО осигурява инвестиции в участващите държави. Очаква се размерът на финансирането да бъде около 1 милиард евро за всички страни за период от 15 години. Целта е да се предоставя подкрепа във високотехнологични стартиращи компании, които имат потенциал за приложения в сигурността и отбраната, стана ясно от думите на министъра на иновациите и растежа Милена Стойчева.

Фондът ще се съсредоточи върху високите технологии, включително изкуствен интелект, обработка на големи данни, квантови технологии, автономия, биотехнологии, космос и др.“, подчерта още тя. Предвижда се и балансирано разпределение на инвестициите на географска основа. "Иновационният фонд е много повече от финансов инструмент. Той изтъква споделеното ни виждане за едно по-сигурно и по-устойчиво бъдеще“, заяви още Стойчева и призова родните компании от сектора да се ангажират активно с възможностите за подкрепа. „Нека използваме нашите силни страни по отношение на технологиите и научните изследванията“, каза още тя. 

По време на събитието от Фонда на НАТО за иновации представиха на българските заинтересовани страни детайлна информация за вариантите за финансиране на проекти, както и основните направления и приоритети на Фонда за подкрепа, сред които свръхзвуковите системи, следващото поколение комуникации, енергетика и мобилност.

Родни фирми и научни институти могат да се възползват от финансиране за свои проекти и по други програми, включително за иновации в отбраната, иновации в космическия сектор и научноизследователска и развойна дейност. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: