Още близо 18 млн. лв. са изплатени на микро и малки компании

Още близо 18 млн. лв. са изплатени на микро и малки компании Снимка: mi.government.bg

Само за последната седмица българският бизнес е подпомогнат с над 27 млн. лв. по различни процедури

Още близо 18 млн. лв. (17 911 088) безвъзмездна финансова помощ е изплатена на 2 272 български фирми по процедурата за „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, съобщиха от пресцентъра на Министерство на икономиката.

Финансирането стана възможно, след като бяха преоценени първоначално отхвърлени проектни предложения по процедурата. Беше сформирана работна група, която преразгледа всички отхвърлени проектни предложения и идентифицира проектите, подадени от допустими кандидати, съгласно Условията за кандидатстване и изпълнение, но отхвърлени поради непредставяне в срок или непредставяне съгласно изискванията на допълнително изискани документи.

По процедурата за осигуряване на оборотен капитал на микро и малки фирми постъпиха общо над 27 хил. броя проектни предложения. Още на първия етап през 2020 г. бяха  изплатени близо 173 млн. лв. към над 21 000 компании. Първоначално обявеният бюджет по процедурата от 173 млн. лв. беше допълнително увеличен, за да може останалите първоначално отхвърлени проектни предложения да бъдат преоценени и финансирани. Така с допълнително одобрените от преоценката проекти, по процедурата са финансирани вече 23 438 проектни предложения с обща стойност на безвъзмездната помощ в размер на над 190 (190 515 032) млн. лева.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов посочи че само за последната седмица българският бизнес е подпомогнат с над 27 млн. лв. по различни процедури за преодоляване на икономическите последствия от пандемията, изпълнявани от Министерството на икономиката.

„По преоценката на микро и малки компании са изплатени близо 10 млн. лв., а по процедурата в подкрепа чрез оборотен капитал за МСП, засегнати от временните противоепидемични мерки, изпълнявана съвместно с НАП, са преведени близо 7 млн. лв. към фирмите. Допълнително за последната  седмица ББР е потвърдила кредити за близо 10 млн. лв.“, подчерта той.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: