„Кофас“: Заради по-леките ограничения САЩ е начело на икономическото възстановяване

„Кофас“: Заради по-леките ограничения САЩ е начело на икономическото възстановяване Снимка: Coface

Въпреки положителните икономически тенденции, все още съществуват рискове от забавяне на ваксинирането и четвърта вълна

След рекордното свиване на световната икономика през 2020 г., прогнозата е за неравномерно възстановяване. Това стана ясно по време на уебинар на тема „Икономическите перспективи - към устойчив растеж“, а прогнозата е на експертите на „Кофас – една от водещите световни компании в кредитното застраховане, управлението на риска и глобалната икономика.

Въпреки ситуацията на нарастващо облекчаване на мерките от правителствата, все още се усеща несигурност поради забавянето на разпределението на ваксините и заплахата от четвърта пандемична вълна. Анализаторите на „Кофас“ повишиха прогнозата си за глобалния растеж до 5,1% за 2021 г. (след спад от 3,6% през 2020 г.), тъй като очакваният икономически ръст в САЩ се оказва по-силен.

Благодарение на по-малкото ограничения за мобилност в сравнение с еврозоната и по-бързата ваксинация, както и на новия план за подкрепа на САЩ (в размер на 1,9 трилиона долара), е вероятно американската икономика да расте по-бързо от очакваното. 

През второто тримесечие на 2020 г. американската икономика отбеляза свиване на БВП с 31,4%, но възстановяването през третото тримесечие на същата година е осезаемо и отбелязва 33,4% ръст

Положителна тенденция се наблюдава и при фалитите на компаниите в САЩ – проучването на „Кофас“ посочва, че американските предприятия в несъстоятелност са спаднали с 13,9% през март 2021 г. в сравнение със същия период на изминалата година. 

„Въпреки една от най-тежките рецесии за американската икономика, изненадващ е фактът, че отчитаме по-малък брой компании, обявили несъстоятелност през март 2021 г. за разлика от същия период на миналата година. Това до голяма степен се дължи на мерките от правителството и на плана за възстановяване, приет в началото на тази година. От друга страна, през 2020 г. много американски компании трябваше да понижат производствените си мощности, за да отговорят на новите изисквания на пазара и по-слабото търсене от страна на домакинствата. Но въпреки това САЩ поемат по устойчив път на възстановяване“, сподели Рубен Низард, главен икономист на „Кофас за Северна Америка.

От друга страна, регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) също отбелязва сравнително устойчиво възстановяване. Въпреки че продажбите на дребно в някои държави от региона (като Чехия, Полша и Словакия) отчитат отрицателни стойности в самото начало на 2021 г., през февруари и март с.г. показателите са предимно положителни. 

В България продажбите на дребно за същия период остават положителни, достигащи ръст до почти 5% през януари 2021 г. 

Производствените цени в региона на ЦИЕ отчитат спад през април 2020 г., като за България стойностите стигат до -6%. От януари 2021 г. обаче тенденцията се променя към положителни стойности – цените за производство се повишават с 10%, достигайки Унгария и Румъния. 

Един от основните фактори за възстановяването през 2021 г. остава ваксинирането на населението. Данните ни показват повишаване на ваксинираните лица в страните от ЦИЕ, водещи са Унгария, Литва и Полша, следвани от Румъния, Словакия и Чехия. България остава назад в тази класация с по-малко от 10% ваксинирано население. Няма как да отречем значението на този фактор в цялата икономическа картина – той определя до голяма степен развитието, наред с възможността за четвърта пандемична вълна. Предстои да разберем“, сподели Грегорж Шиелевич, регионален икономист на „Кофас за ЦИЕ.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: