Богати ли са богатите или просто демонстрират блясък и успех?

Богати ли са богатите или просто демонстрират блясък и успех? Снимка: careeraddict.com

Ето някои примери и констатации от опита на финансовите съветници

Свикнали сме да мислим, че луксозното жилище, голямата кола и скъпите дрехи са белег на успех, но така ли е? Зад маската на охолството, мнозина, на които гледаме със завист, се оказват в не толкова розово финансово положение, коментира Тhe Еpoch Тimes. 

Може да печелите милиони, но ако харчите повече, „аритметиката” няма как да излезе. И тогава започва безкрайната лавина – финансите ви са „на никъде”, но харчите все повече и повече, за да поддържате имиджа си на успял човек. Е, краят на упражнението не е за завиждане. 

Най-лошото е, че псевдо-милионерите знаят какво трябва да направят. Приятелите и финансовите им съветници също го знаят – но изглежда докато ножът не опре до кокъла, промяна не настъпва. Хората продължават да харчатпари, които нямат, за вещи, които не им трябват, изпълнени с добри намерения, докато следват жизнения си стереотип по пътя към финансовата катастрофа. 

От друга страна, има хора, които може да възприемате като „средно успели“, но всъщност са богати, просто живеят под възможностите си. Стоят на опашка в супермаркета и пазаруват дрехи по време на сезонните намаления. Могат да си позволят най-новата луксозна кола, но карат икономичен модел. Избрали са да управляват парите си, а не обратното. 

А и в крайна сметка, 80% от милионерите не са наследили богатството си, а са го спечелили, така че „не му се дават” и не му позволяват да диктува живота им, а го управляват разумно.

Но какво да правите, ако балансът ви  е отрицателен? Първо "златно" правило: не упорствайте с идеята, че „всичко ще се оправи” – не, няма! Ако бизнесът ви не върви, не губете време – променете и бизнеса, и начина си на живот, категорични са финансовите съветници. 

Първата стъпка е да преосмислите какво означава да сте богати и да погледнете финансовото си състояние в очите. Проявете смелост, признайте какво ви спира, изправете се лице в лице със спънките (което често означава и със себе си) и продължете към промяната.

Преценете реалистично за какво ви бива най-много, но разгледайте повече опции. Поставете си цел, направете план за атака, започнете я и я водете до край. Действайте мотивирано. Няма да е лесно, мотивацията може да идва и да си отива, но не изпускайте целта – това връща мотивацията. 

И още нещо, което не е лесно – поддържайте вяра и ентусиазъм и забравете сравнението с другите. В крайна сметка, в Instagram, Facebook или TikTok няма неуспели, всички се справят „невероятно”, само дето не е вярно! Затова послушайте съвета на Стив Джобс – „Времето ви е ограничено, така че не го губете, живеейки живота на някой друг“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: