Bloomberg: ЕС ще създаде нов фонд за военна помощ за Украйна

Bloomberg: ЕС ще създаде нов фонд за военна помощ за Украйна Снимка: moderndiplomacy.eu

Wall Street Journal (WSJ) потвърди съобщението, отбелязвайки, че представители на ЕС ще започнат да обсъждат плана тази седмица

Според предложението, представено на 19 януари, стойността на фонда ще надхвърля € 20 милиарда. Механизмът за събиране на средствата предвижда първоначално преразпределение на € 6.5 милиарда от Европейския фонд за мир и ежегодно попълване на фонда за периода 2024 – 2027 г. с по € 5 милиарда годишно.

Парите от новия фонд ще бъдат използвани, за да компенсират разходите на страните от ЕС за съвместни покупки на оръжия за Украйна - дронове, противовъздушни ракети и боеприпаси. Част от средствата ще бъдат използвани за финансиране на обучението на украинската армия в Европейския съюз.

Ако ЕС одобри новия план, страните членки ще могат да върнат повече от € 20 милиарда от фондовете на ЕС в своите бюджети, в замяна на „десетки милиарди евро“ военна помощ, която ще предоставят на Украйна през следващите четири години, пише WSJ. Според проекта, страните от ЕС ще могат да получат компенсация за военна помощ в размер на € 7,5 милиарда още през 2024 г.

„Предвид зависимостта на Украйна от външна подкрепа, изборите, които ще направят страните от ЕС и партньорите през предстоящия период, или ще позволят на Украйна да продължи решително напред, или сериозно ще подкопае способността ѝ да се съпротивлява“, се казва в проектоплана, цитиран от WSJ.

Очаква се лидерите на страните от ЕС да разгледат предложението на среща на върха, насрочена за 1 февруари.

От началото на руското нахлуване в Украйна ЕС е одобрил седем пакета военна помощ за Киев на обща стойност € 3,5 милиарда, плюс € 2 милиарда за доставка на боеприпаси. Повече от шест месеца унгарсктото правителство блокира всякакви плащания от Европейския фонд за мир, искайки отстъпки, които не са свързани с войната. В продължение на проруската си политика от 2022 г., през декември 2023 г. Виктор Орбан наложи вето на финансова помощ за Киев в размер на € 50 милиарда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: