Украйна призова ЕС да изплати на страната 50 милиарда евро

Украйна призова ЕС да изплати на страната 50 милиарда евро Снимка: pixabay.com

В Киев заявиха, че без 50 милиарда евро от ЕС страната ще се окаже "на ръба на оцеляването"

Ако Евросъюзът не вземе решение за отпускането на 50 милиарда евро на Украйна, страната ще се окаже на "ръба на оцеляването" и ще оцени това като "провал на целия Евросъюз", пише изданието Financial Times, позовавайки се на думите на украинския вицепремиер по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция Олга Стефанишина.

"В случай на липса на решение за 50 милиарда евро, може да има междинно решение", заяви Стефанишина.

Вицепремиерът уточни още, че засега не са постъпвали никакви уверения за предоставянето на Киев на пакет от помощ от 50 милиарда евро. Според нея, всяка алтернатива поставя стабилността на Украйна под заплаха.

Както подчерта Стефанишина, неспособността на Евросъюза да съгласува финансовата подкрепа за Украйна и отлагането на преговорите за нейното членство в блока ще се разглеждат от Киев като "провал на целия ЕС".

Тя съобщи, че по време на разговор с украинския президент Владимир Зеленски през уикенда унгарският премиер Виктор Орбан е намекнал, че отблокирането на унгарските средства от ЕС е един от аспектите на неговата позиция по отношение на Киев.

В момента Унгария блокира осмия транш военна помощ за Киев от Европейския фонд за мир в размер на 500 милиона евро, както и пакетите от военна (20 милиарда евро) и макрофинансова (50 милиарда евро) подкрепа за Киев от  страна на ЕС за периода 2024-2027 г.

По-рано бе съобщено, че Международният валутен фонд (МВФ) е одобрил транш за Украйна в размер на 900 милиона долара. Уточнява се, че пакетът от финансова помощ ще отиде за покриване на бюджетния дефицит през 2023 година.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: