Обявяват компенсаторни механизми за бизнеса заради енергийната криза

Обявяват компенсаторни механизми за бизнеса заради енергийната криза Снимка: mi.government.bg

Корнелия Нинова: До дни ще обявим компенсаторни механизми за бизнеса заради енергийната криза

Това заяви на брифинг след среща с работодатели вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова

Имахме среща с работодателските организации, които осигуряват над 82% от наетите работни места в България, 86% от брутната добавена стойност и над 50% от износа на България – това е гръбнакът на българската икономика. В работодателските организации има и едър бизнес, но има и малки, микро и средни предприятия. Т.е. това е най-съществената част от икономиката. За да има възможност и средства за правене на всички останали политики, е необходима работеща икономика, която да осигурява средствата за тези политики. Затова те са изключително важни за нас и партньор не само на Министерството на икономиката и индустрията, но и на правителството.

В резултат на кризите, здравна и енергийна, има една непредвидимост в бъдещи събития, която кара българските фирми да се чувстват несигурни и нестабилни. Ето защо се ангажирахме да им осигурим предвидимост и набелязахме конкретни мерки:

Краткосрочните са три:

- Първо, да намерим компенсаторен механизъм за бизнеса в резултат на наложения мораториум на решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране. Аз лично съм привърженик на мораториума, защото смятам, че така помагаме на домакинствата и семейства и ги предпазваме от удара на цените от 1 януари. Но такъв мораториум трябва да върви заедно с компенсаторни мерки – за българската икономика и фирми, за електроразпределителните дружества, за ЕСО, за ВиК сектора, дружествата, които, в резултат на този мораториум, ще натрупат загуби.

До дни ние ще обявим тези компенсаторни механизми. Натрупаните свръхпечалби в производителите и търговци, трябва да се разпределят справедливо.

- Второ, мерките за подпомагане на българските фирми, които са засегнати от ковид кризата с ограничения в работата, да продължат и след 1 януари. Мерките „60/40”, „80/20” и други са до края на декември. Държим и от Министерството на икономиката и индустрията ще внесем предложение тези мерки да важат и след 1 януари.

- Трето, заедно да работим по предложения за изготвяне на бюджета за 2022 г. Има много въпроси, които касаят българската икономика и които трябва да залегнат в конкретни числа и политики в бюджета за следващата година.

Средносрочните мерки:

- Почти няма политик в България, който да не се е ангажирал преди изборите с намаляване на административната тежест и бюрокрацията за бизнеса. Твърдо сме решени това вече политическо клише да превърнем в реални действия, и то в много скоро време, така че да помогнем на българския бизнес и да го освободим от излишните тежести. Колегите са внесли предложения за близо 200 такива подзаконови нормативни актове. Започваме да работим по тях и ще направим в най-скоро време предложения какво от тях може да бъде отменено или променено, така че да помага в работата им.

- Стоят много важните теми за обвързване на образованието с икономиката и за осигуряването на професионални кадри за производството и индустрията

- На следващо място е намиране на начини на по-лесно финасиране, особено на малки, микро и средни предприятия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: